IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са провели специално наблюдение за събиране на доказателства срещу Huawei

Следващото изслушване е планирано за 19 юни

16:18 | 05.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски прокурори заявиха, че правителството тайно е провело електронно разследване чрез наблюдение, благодарение на което е събрало доказателства по делото си срещу Huawei Technolgies, пише Bloomberg.

САЩ обвиниха Huawei и Мън Уанджоу, главният финансов директор на компанията, че фирмата е измамила поне четири банки, като е укрила бизнес отношения с Иран, което пък е в нарушение на санкциите на Съединените щати срещу страната. Мън Уанджоу беше арестувана в Канада през декември по искане на САЩ и остава във Ванкувър, където се бори срещу искането за своето екстрадиране.

Помощник-прокурор Алекс Соломон коментира пред американския окръжен съдия Ан Донъли по време на изслушване тази седмица, че прокурорите искат да уведомят Huawei и американските ѝ адвокати, че САЩ са събрали въпросните доказателства.

Не са обявени никакви подробности за това какви по-точно са доказателствата. Соломон е отказал да коментира след изслушването, както и адвокатът на Huawei Джеймс Коул.

Соломон твърди, че правителството ще поиска заповед за защита върху всякакви доказателства, които се споделят със защитата.

Следващото изслушване е планирано за 19 юни.

Наблюдението с помощта на FISA изисква одобрение от специален съд и се използва от федералните правоприлагащи и разузнавателни служби срещу чужди шпиони в САЩ.

Марк Зейд, базиран във Вашингтон адвокат, който не участва в случая, но е представлявал клиенти по дела, свързани с националната сигурност, каза, че американските власти биха могли да наблюдават Huawei заради близките ѝ връзки с китайското правителство или защото преразглеждат бизнес отношенията на телекомуникационния играч с Иран.

Huawei, която е най-големият китайски производител на смартфони, и американското звено Huawei Device USA са обвинени по два отделни случая в Съединените щати от януари тази година.

Американските власти отдавна са притеснени от рисковете от използването на оборудването на Huawei. САЩ нарекоха компанията опасност за националната сигурност и заявиха, че се опасяват, че е възможно да има задни вратички в 5G технологията ѝ, която да позволява на китайското правителство да шпионира американските комуникации.
Huawei отрича тези обвинения, посочвайки, че не е инструмент, използван от Пекин.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
Ivanman
преди 5 години
ционистите ша настъпят мотиката тоя пат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
todortk
преди 5 години
Така де, те имаха и доказателства за ядрените оръжия в Ирак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още