IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще бъде капитализиран след юли

Министърът на енергетиката запозна синдикатите с изпълнението на мерките за стабилизиране на енергийния комплекс

14:29 | 02.04.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова на среща със синдикатите за ТЕЦ &quot;Марица-Изток 2&quot; . <em>Снимка: Министерство на енергетиката </em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова на среща със синдикатите за ТЕЦ "Марица-Изток 2" . Снимка: Министерство на енергетиката

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия. Крайното решение за увеличаване на капитала на централата се очаква да бъде взето до средата на годината.

За тези мерки за стабилизиране на енергийния комплекс информира синдикатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“ беше в центъра на разговора с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

По думите на Петкова запазването на работата на комплекса „Марица-изток“ е задача от първостепенна важност за правителството.

“Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, каза министърът и припомни, че „Българският енергиен холдинг“ ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ до март 2020 г. – Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката”, каза още тя.

Теменужка Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лева са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.

До края на юни „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“, като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от Европейската комисия легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през тази есен да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината. 

Енергийният министър припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която също е необходимо условие за бъдещата ѝ работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Извинявай, ама толкова ли ти е акъла, че не може да направиш разлика между цена на ток от изплатен АЕЦ и АЕЦ който ще се строи? Хайде да не ти мъчим мозъка с това, че два АЕЦ-а построени в различно време и има в пъти разлика в цената, че ВЕИ вече дават по-евтин ток от АЕЦ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Може да се повторя - нямам нищо против прогреса.Всичко вкъщи е А+++... клас, ЛЕД крушки, термо-изолации и т.н.НО - то е по моя воля, никой не ми е казвал какво да правя.Цивилизацията ни е минала от дърва и платна на въглища, а след това на петрол по законите на свободния пазар, БЕЗ СУБСИДИИ.Който е мнооого зелен - тегли кредит от банката - строи ВЕИ и си продава тока. НО - на свободния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
а субсидирания *** и него не го смятата ... както ви е удобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
уж си големия бизнесмен и търговец, а не видя грешката в сметките му :):)умишлено ??? едва ли :) убу плащаме по 47 ст от цялата сметка, а загубите от къде се покриват, а? От данъците на кой???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... И понеже европейската икономика вече една петилетка е на изкуствено дишане, скоро ще прочетем и отрезвителни анализи, че един от екзекуторите й е бил точно зеленяшкият ВЕИ-делириум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex73881
преди 4 години
Платени квоти??? До 2020???ЛЪЖЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Отворете https://***.capital.bg/energy/Въведете на 'Калкулатор: Къде отиват парите от вашата сметка' по 100кВч дневна и нощна и се получава:ПроизводителиТЕЦ ЕЙ и ЕС -3С Марица Изток 13.93 лв.ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 34.17 лв.ВЕИ5.26 лв.Топлофикационни и заводски централи3.09 лв.ВЕЦ над 10 MWсобственост на НЕК ЕАД0.89 лв.АЕЦ Козлодуй0.35 лв.ТЕЦ Марица изток 20.47 лв.Общо енергия18.15 лв.Много бързо за всеки мислещ човек ще стане защо Марица 2 е на загуба, а перките и волтаиците ни висят като воденичен камък.Дори Меркел лично призна, че залитането към ВЕИа е грешка(който иска да гледа видеото - има го в мрежата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
lyusien
преди 4 години
Пореното безумие Всяка година за тази централа се дават по 500 милиони за квоти и за покриване на загубите и Тя дължи вече наад 1 милиард и вместо да бъде спряна за една година и да бъде направена чиста безумието продължава И това не е че не може да бъде вързан енергиия баланс а заради миньорите които копаят въглища за тази централа и профсъюзите които ги подкрепят и са готови да свалят всяко правителство което направи това Кой му пука че тази централа трови стотици хиляди Това едва ли го има другаде в света Държавата плаща за да трови собствените си поданици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 4 години
ето как се купуват избори с нашите пари от данъци .... никво плащане, закривай тая социална заетост и със спестените пари им дайте помощи година-две докато се преквалфицират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
fon
преди 4 години
През 2018-та само 18% от тока в ЕС е произведен от въглища. 21% са произведени пък от вятър, слънце и биомаса. А нашите още искат да строят руски АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още