IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд отправи оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ в България

Сделката ще бъде финансирана със собствени средства и с подкрепата на западноевропейски банки

17:01 | 01.04.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отправи в понеделник обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. 

Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати, става ясно от прессъобщение на компанията.



Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.                      

Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга. Еврохолд припомня, че е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.    

През миналата седмица чешката медия Lidove Noviny писа, че „Еврохолд“ може да участва съвместно с компанията на Гинка Върбакова „Инерком“ в закупуването на българските активи на чешката енергийна компания CEZ (ЧЕЗ), като финансирането на това начинание се планира да бъде осъществено от руска банка. 

Точно преди седмица - в понеделник „Еврохолд“ обяви своето официално становище по случая, заявявайк, че няма да коментира информацията за интерес от негова страна за бизнеса на ЧЕЗ в България. Според Lidove Noviny „Еврохолд“ е третата компания след „Инерком“ и индийската India Power, която се явява потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ. Чешкото дружество вече обяви, че интерес към нейната дейност в страната ни е проявила и трета компания, без да дава подробности относно нейния произход и бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 6
крас
преди 5 години
ПРОФИЛ НА КОМПАТНИЯТА ПУБЛИКУВАН В ИНВЕСТОР БГ: "Предмет на дейност: придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, придобиване, управление и продажба на облигации, придобиване, оценка и продажба на патенти, отстъпване на лицензии за използване на патенти на дружества, в които дружеството участва, финансиране на дружества, в които дружеството участва."ОТ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР Е ВИДНО, че Внесениния капитале 197,525 600 лв. или 100 мил. евро !!!Как с тези 100 мил. евро Еврохолд ще придобива активи на ЧЕЗ за над 300 мил. евро?!!ВИДНО Е, ЧЕ КОМПАНИЯТА НЕ САМО НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ БЕЗ ЗАЕМ ДА ПРИДОБИЕ ТАЗИ СОБСТВЕНОСТ , НО И ЧЕ НЕ Е СПЕЦИАЛИЗИРАНА В УПРАВЛЕНИЕ НА ПОДОБНИ АКТИВИ!!КОЙ СТОИ ТОГАВА ЗАД ТОЗИ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК ???Надяваме се като платци на електроенергията включваща в цената си и тази на ЗАЕМИТЕ да узнаем КОЙ И КАК НИ ВПРЯГА В ХОМОТА НА ТЯХНОТО ПЛАЩАНЕ. ЗАВЪРШВАЙКИ ЩЕ ПОПИТАМ - Защо държавата не придобие тези активи?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още