IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК: Небостъргачът "Златен век" е законен, но не съвсем*

Според директора на ДНСК Иван Несторов решението за окончателната законност трябва да се вземе от Софийския административен съд

16:19 | 28.03.19 г. 2
<p>
	Изграждащият се небостъргач в Лозенец. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Изграждащият се небостъргач в Лозенец. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа, заяви директорът на ДНСК Иван Несторов на брифинг във връзка със съмненията по отношение на изграждането на небостъргача от фирма "Артекс".

Според ЗУТ една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа. В случая обаче "Златен век" имал издадени строителни книжа, но пък имало и отклонения от одобрените проверки, е констатирала ДНСК.

Все още не е ясно обаче дали законните книжа са изтекли, призна самият Несторов, като според него това ще реши Софийският административен съд, където тече проверка по жалба на "Сдружение Лозенец".

Води се проверка и от прокуратурата, което трябва да установи дали разрешителното е нищожен административен акт.

Несторов обясни, че строежът продължава да е законен, след като през август 2018 г. главният архитект на София Здравков Здравков е удължил срока на разрешението му.

При последната си проверка през март ДНСК е констатирала и няколко отклонения от одобрения инвестиционен проект, включително относно конструкцията на сградата. Предвидените автомобилни платформи, които ще обслужват трите подземни нива за паркиране, не са били изпълнени като отвори в стоманобетонна плоча съгласно одобрения конструктивен проект. Тези пропуски са основание ДНСК да издаде заповед за частично спиране на строежа.

ДНСК е установила още, че арх. Мирянова, която е един от съсобствениците на "Артекс", е едновременно проектант, изпълнител на строежа чрез фирмите си "Артекс Проект" и "Артекс Инвест" и изпълнява строителен контрол чрез фирмата "Строй контрол инженеринг", а това е нарушение. Предвидените в закона санкции за надзорната фирма са между 30 хил. и 150 хил. лв. За проектанта, който упражнява надзор на конструктивната част, глобата е от 1000 до 10 хил. лв.

Междувременно от Инициативен комитет "Лозенец", който се противопоставя на изграждането на небостъргача срещу хотел "Маринела", заявиха, че "становището на ДНСК прилича по-скоро на акробатика достойна за цирк Балкански, отколкото за държавна институция".

"Невярно е твърдението на архитект Несторов, че съдът е ангажиран да каже дали сградата е законна или не. Съдът е сезиран с жалба, която иска от него да застави ДНСК да се произнесе по законността на строителството.Терминът новация означава, че старото правоотношение се преустановява и се създава ново. Новото правоотношение трябва да бъде съобразено с новите правила по градоустройството", казва се в разпространено до медиите съобщение на инициативния комитет.

"А що се отнася за сроковете, ГПК предвижда, че ако има удължаване на срок заради промяна от страна на администрацията, то удължаването е само с времето, което е отнело да бъде разгледана преписката", казва се още в съобщението. Инициативният комитет допълва, че с днешното си изявление архитект Несторов е доказал, че е лакей на олигархията и настоява той незабавно да подаде оставка.

"Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а от вчера и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Припомняме, че Инициативен комитет "Лозенец" настоява, че разрешителното не е валидно, защото е от 2007 година и промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година не го обхващат, тъй като проектът е действащ и поправките нямат ретроактивно действие. Становището на "Артекс" е различно – че разрешителното е действащо, защото проектът е втора категория, тръгнал е, а не става въпрос за стартирали процедури за разрешително, но все още незавършили.

"Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда "Златен век" ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи", категорични са от компанията.

*Актуализирана към 18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Това, като Мара общата - дето била бременна, ама не съвсем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
"Законен, но не съвсем" - има ли такъв термин в правото? Винаги съм смятал, че съществуват само два варианта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още