IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Москва цели да подобри икономическото сътрудничество с Вашингтон

Политическата действителност в САЩ е основна пречка за развитието в отношенията между двете страни, подчерта руският външен министър

14:03 | 26.03.19 г. 2
<p>
	Руският министър на външните работи Сергей Лавров. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският министър на външните работи Сергей Лавров. Снимка: Ройтерс

Москва иска да даде допълнителен тласък на икономическото и инвестиционно сътрудничество с Вашингтон, което в момента не може да разгърне своя потенциял, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на откриването на среща с група представители на Американската търговска камара, цитиран от ТАСС. 

Според Лавров за тази цел държавните глави на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили по време на тяхната среща през юли 2018 г. в Хелзинки идеята за установяване на координационен бизнес съвет, в който да участват представители от пет или седем големи частни компании от всяка страна.

Руският съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) е предал на своите американски партньори информация за тази инициатива, но „досега не сме получили никакъв отговор“, добавя Лавров.

По неговите думи липсата на ответна реакция от американска страна се дължи на политическата среда, която в момента е доминираща там.

Въпреки това двустранната търговия продължава да расте през последните две години, достигайки 23 млрд. долара през 2018 г., посочва той.

„Това е по-малко от рекордното ниво от 31 млрд. долара през 2011 г., но е значително по-добро от цифрите, които виждахме, когато администрацията на Обама реши да разруши това сътрудничество“, подчертава Лавров.

Според него се увеличават и взаимните инвестиции, отразявайки интереса на американските компании към руския пазар и реципрочните действия на руските форми в САЩ.

„Ние се интересуваме от това и сме готови да предоставим всякаква подкрепа за подобряването на бизнес връзките.

Руският президент и правителството многократно потвърдиха желанието ни да подобрим икономическото сътрудничество и да развием инвестиционния климат“, добави още Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 3
Спящият бик
преди 5 години
Очите му са кървясали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
Умрели сте гладни вече и не искате да ставате нова Венецуела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още