IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Килограм банани, свински ребра и... 20 киловата ток за колата, моля

Търговците на дребно все по-активно навлизат в сектора на търговия с електроенергия за автомобили

13:17 | 26.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговците на хранителни стоки се позиционират все повече като компании за мобилност. Така например германската верига за търговия на дребно Lidl планира да пусне в експлоатация общо 400 зарядни станции за електрически автомобили в магазините си в Германия до март 2020 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Към момента клиентите и служителите на логистичните центрове разполагат с около 30 станции за зареждане на електрически превозни средства, а около 20 други в момента се инсталират в клоновете на Lidl в цяла Германия. В края на проекта максималното разстояние между две станции за зареждане на веригата трябва да бъде намалено до максимум 50 километра. „Средно дистанцията ще бъде дори под 20 километра“, твърди изпълнителният директор на компанията Волф Тидеман. Но и това не е всичко – търговецът на дребно предлага електроенергия от възобновяеми енергийни източници! 

Ще се предлага микс от точки за зареждане с променлив и постоянен ток. В близост до магистралите ще се използват високопроизводителни DC системи. Потребителите на електрически превозни средства ще могат да увеличат пробега на своето превозно средство с до 200 километра по време на тридесетминутно пазаруване. Lidl не споделя засега каква е инвестираната сума.

Веригата Kaufland, която принадлежи към същата холдингова компания като Lidl, възнамеряваше да инсталира общо 100 бързозарядни станции до началото на 2019 г.

Според публикация в корпоративния си блог от август 2018 г. друг търговец на дребно - Aldi Süd, вече инвестира в инфраструктурата за зареждане: заедно с 22-киловатови зарядни станции в градовете и нови 50-киловатови бързозареждащи се, зарядните станции скоро ще бъдат достъпни в повече от 80 клона на веригата.

Още за иновациите на търговците на дребно можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 39 rate down comment 0
zap
преди 5 години
мнооо прости тия германци бе, а Импе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още