IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика ще се размине на косъм с дефлацията

Според някои икономисти цените може да започнат да намаляват още през юли, като очакванията са отрицателният растеж да се задържи до началото на 2020 г.

15:26 | 27.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската икономика ще има лек флирт с дефлацията през 2019 г., като се очаква производствените цени да се понижат през втората половина на годината. Това показват прогнози на икономисти, направени за Bloomberg.

Изходните производствени цени ще нараснат на свой ред с едва 0,3% през 2019 г., става ясно от средната прогноза на 15 експерти. Това е спад спрямо прогнозата от 0,8% от миналия месец.

Според някои цените може да започнат да намаляват още през юли, като очакванията са отрицателният растеж да се задържи до началото на 2020 г.

Ръстовете при цените на производител за следващите две години също са понижени почти наполовина до 0,8% през 2020 г. и 1,3% през 2021 г., което дава сигнал за една по-продължителна битка с по-слабото търсене и залиняващите индустриални печалби.

Рисковете за дефлация в Китай увеличават останалите глобални тревоги за икономическия растеж. По-слабите ръстове на цените започват да оказват по-голям натиск върху способността на компаниите да изплащат задълженията си, тъй като печалбата им се свива и това отслабва фискалните постъпления. Китайската народна банка започна намаляване на лихвените проценти в периода, когато растежът на заводските цени бе отрицателен между 2012 г. и 2016 г., въпреки че е по-малко вероятно това да се повтори през 2019 г.

„Лихвените проценти на междубанковия пазар по всяка вероятност ще намаляет още“, заради забавянето на производствените цени, посочва главният икономист на Industrial Bank Co. Лу Джънуей. По думите му отклонението между заводската инфлация и по-бързото увеличение на потребителските цени ще влоши натиска върху печалбата на производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Устойчивият обществен просперитет на Китай е с пряка зависимост от работата на Китайската централна банка (КЦБ).Поради сложността на стопанските процеси КЦБ работи със съпътстващи щети.Сега Китай пренебрегва истината, че неограничаваните щети от КЦБ подсигуряват възникване на нови щети и дисбаланси.При наличие на държавната грешка Китай е с нови щети и дисбаланси.Устойчивият обществен просперитет на Китай е възможен само с обществено предпазване спрямо щетите от КЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още