IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент поема контрола върху Brexit за ден

Поправката налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда

08:25 | 26.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските депутати гласуваха вчера да поемат контрола върху процеса по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Brexit, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Brexit.

Поправката бе приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи Франс прес.

Този вот бе нов удар за министър-председателя Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите.

Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите й правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. "указателни" гласувания, отбеляза Ройтерс.

"Разочароващо е да видим как тази поправка бе приета", заявиха от министерството за Brexit в свое изявление след вота. Резултатът "променя баланса между нашите демократични институции и създава опасен, непредсказуем прецедент за бъдещето".

Законодателите ще трябва да обмислят дали опциите, които подкрепят, ще изискват отлагане след новопосочената дата за излизане от 22 май, се казва още в изявлението, цитирано от Bloomberg. "Макар че сега зависи от Парламента да очертае следващите стъпки от гледна точка на поправката, правителството ще продължи да призовава за реализъм - всички разглеждани опции трябва да бъдат изпълненени в преговори с ЕС".

Решението може да доведе до отблокирането на Brexit, ако парламентът изпрати ясен сигнал за това, което иска, макар че има риск от задълбочаване на застоя. Освен това той може да изплаши поддръжниците на Brexit, които дсега отказваха да гласуват за сделката на Мей и в крайна сметка да я подкрепят от страх, че ще се случи нещо още по-лошо.

При всички положения часовникът тиктака. ЕС реши, че ако парламентът не одобри сделката на Мей до петък, Великобритания има срок до 12 април да заяви по-дълго отлагане на Brexit или да напусне веднага без споразумение.

В същото време трима държавни министри от кабинета на Мей подадоха снощи оставки в знак на несъгласие със стратегията за излизането на Великобритания от ЕС, съобщи Франс прес.

В драматичната вечер, в която британският парламент гласува за поемане на контрола върху дневния ред за Brexit, оставки подадоха Ричард Харингтън (от министерството на индустрията), Алистър Бърт (от министерството на външните работи) и Стийв Брайн (от министерството на здравеопазването).

В писмото си за оставка Харингтън обвини правителството, че "играе на рулетка" с "животите и средствата за препитание на голяма част" от британското население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Интересно е, дали ЕП ще промени последните си условия или пак ще се събират да решават за нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
ratten
преди 5 години
ама то можело ли така?пендеретките сами едностранно да си решават?!чупката от ес и обратно да гледат овци за вълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още