IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчете най-големия в историята си месечен бюджетен дефицит

Пропастта в бюджета за февруари достигна рекордните за САЩ 234 млрд. долара

17:04 | 23.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ отчетоха най-големия си месечен бюджетен дефицит, регистриран някога, през февруари на фона на 20-процентен спад на приходите от корпоративни данъци и увеличение на разходите от началото на фискалната година през октомври.

Пропастта в бюджета е нараснала до 234 млрд. долара през втория месец от годината – значително повече от миналогодишните 215,2 млрд. долара. Дефицитът изпреварва предишния рекорд от 231,7 млрд. долара, достигнат преди седем години, показват данни, събрани от Bloomberg.

С това недостигът за първите пет месеца на фискалната година става 544,2 млрд. долара, което е впечатляващ ръст от близо 40% спрямо същия период на предходната, съобщиха от министерството на финансите в месечния си бюджетен доклад. Публикуването му бе забавено със седмица заради частичната блокада на американската администрация по-рано през годината.

Постъпленията са намалели с по-малко от 1% до 1,3 трлн. долара в периода октомври-февруари спрямо предходната година, докато разходите са се увеличили с 9% до 1,8 трлн. долара.

Фискалният недостиг нараства, след като в сила влезе пакетът от данъчни съкращения в размер на 1,5 трлн. долара на американския президент Доналд Тръмп. Той натежа значително върху постъпленията и увеличи тревогите за държавния дълг на страната, който достигна рекордните 22 трлн. долара миналия месец.

Бюджетният дефицит като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарасне до 5,1% през тази година от 3,8% през предходната, показват прогнози на службата към Белия дом за управление и бюджет. Според изчисленията догодина недостигът трябва да се свие до 4,9%, като се понижава през всяка следваща година до 2024 г.

Данните на финансовото министерство показват, че приходите от данъци за първите пет месеца на фискалната година намаляват както в корпоративния, така и в гражданския сектор. В същото време постъпленията от митнически такси са се увеличили близо два пъти, стимулирани от налозите, въведени от администрацията на Тръмп.

Корпорациите са платили от октомври насам 59,2 млрд. долара спрямо 73,5 млрд. долара по същото време през 2018 г., когато новото данъчно законодателство беше само частично в сила.

В същото време през 2017 г., преди новите закони да бъдат прието, корпорациите са платили през първите пет месеца на годината 87,4 млрд. долара.

Приходите от индивидуални данъци са се понижили леко спрямо същия период на миналата година, но бележат ръст в сравнение с други години преди влизането на данъчните промени в сила. Въпреки че законодателството на практика намали данъчните ставки за повечето хора, увеличаването на заплатите и по-ниската безработица стимулираха приходите в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Ко беше Килъри на власт, нямаше да има такъв дефицит, м? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
По-скоро това се дължи на изчерпването на технологичните компании и последващите от това различни неща отколкото на политиките на Тръмп. Екипа му видя това дълго преди да се случи и се опитаха да направят нещо по въпроса. Тръмп няма абсолютно никаква вина за изпускането на въздуха. Всички говореха и знаеха че това ще се случи. Той просто се опита да спъне възхода на китайския технологичен шпионаж и интелектуални кражби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 10
khao
преди 5 години
хахаха, политиките на некадърника започват да дават първите си полодове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
Sokratus
преди 5 години
По време на криза бюджетния дефицит е положително нещо. По време на икономически подем е пагубен! Но дедо Дони е на друго мнение, въпреки предизборните му обещания за неговото свиване!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
MasterSt
преди 5 години
Бюджетният дефицит още 2018 надмина 1 тр. долара. За миналата година официалният дефицит е около 800 милиард плюс още около 500 милиарда отнесени в "други" извънбюджетни сметки. За да откриете колко е точно дефицита, просто погледнете емисията на нов дълг, която за 2018 е 1.4 трилиона долара. За 2019г. се очаква да достигне 2 трилиона по всички бюджетни и извънбюджетни пера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 6
xapoznai
преди 5 години
Най-големия балон в света. При тези темпове годишния дефицит скоро ще стане над трилион, а вероятно при известно оскъпяване обслужването на дълга годишно ще струва пак толкова. Това разхвърляно на 300 млн американци просто е нереално. Ако ще и с най-голямата армия в света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още