IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Малчев: Очаквам възходящи движения на БФБ в началото на лятото

Според изпълнителния директор на Ъп Тренд капиталовият пазар в момента е в безтегловност

17:19 | 22.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Изминава една седмица за българския капиталов пазар, която няма да се запомни с търговията на пода на БФБ. Обемите в реалната търговия, извън тази, свързана с някакви сделки с технически характер, бяха буквално нищожни.

От търгуваните топ 20 емисии през тази седмица на пръстите на едната ръка се броят тези, при които можем да говорим за истинска среща на търсене с предлагане. Това са най-вече компонентите на SOFIX, които си размениха позициите при последното балансиране на водещия индекс –" Монбат", "Индустриален холдинг България", "Градус" и "Трейс Груп холдинг".

Всяко ребалансиране на SOFIX води до определени изкривявания на пазара, тъй като размерът на следващите го портфейли очевидно е твърде голям за ликвидността на пазара. Освен това времевият график на оповестяване на промените в структурата на индекса и реалното им отразяване в изчисляването на показателя водят до едни леко абсурдни спадове в стойността му преди реалното му обновяване. Това се случва поради разпродажби на напускащите компоненти и съответно предварителния интерес към включващите се нови емисии в изчисляването на SOFIX. Това редица пъти е водило до леко надценен старт на новите емисии, съответно и на индекса след датата на обновяването му.

Затова може би е добре да се помисли за нов подход към техническото ребалансиране на индекса, а също и към подбора на емисиите в него, защото понякога се получава не съвсем представителна картина за пазара.

Извън тази никак вълнуваща ситуация на пазара в момента едно събитие, а именно записването на близо 100% от правата за участие в увеличението на “Браво Пропърти Фонд” АДСИЦ, заслужава да се отбележи и да се поздравят всички участници в процеса. Мисля, че тази емисия разширява кръга от инвестиционни възможности пред инвеститорите и ще намери своето заслужено място в бъдеще.

В момента пазарът е в безтегловност. Обикновено след такъв период следват бързи възходящи движения, каквито аз очаквам с наближаването на лятото и излизането на резултатите от AQR тестовете на банките, евентуалното развитие на кандидатурата ни за ERM2, новините около годишните общи събрания на акционерите, свързани с разпределението на дивиденти и т.н.

Мисля, че вече започна да се оформя по-прилична дивидентна култура при повече дружества и това ще започне да се отразява в по-висок интерес към БФБ, особено на фона на очертаващото се запазване на лихвените нива по депозитите в нулевия спектър за по-дълго, отколкото се очакваше преди 6 месеца. Проблемите на БФБ остават основно в защитата на правата на миноритарните акционери и прозрачността.

Владимир Малчев е изпълнителен директор на Ъп Тренд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
precakanoto
преди 5 години
Кое е по-вероятно, Началото на лятото или на есента !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
15%
преди 5 години
Доста смислено мнение, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още