IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ намаля до четириседмично дъно

Понижаването на броя на заявленията показва, че пазарът на труда остава стабилен, тъй като фирмите търсят и задържат квалифицирани работници

16:26 | 21.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица се понижи повече от очакваното, достигайки четириседмично дъно, докато пазарът на труда се затяга още повече след края на петседмичното временно прекъсване на работата на американското правителство, съобщава Bloomberg.

Заявленията при безработица са намалели до 221 хил. през седмицата, приключила на 16 март, изпреварвайки прогнозите на икономистите за ниво от 225 хил., показват данните на Министерство на финансите. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добър показател за пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, достигна 225 хил., като постоянно нараства от октомври насам. 

Понижаването на броя на заявленията показва, че пазарът на труда остава стабилен, тъй като фирмите търсят и задържат квалифицирани работници.

Последните данни за пазара на труда излизат само ден, след като управителят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че „пазарът на труда е силен“, въпреки че отбеляза, че месечният ръст на работните места може да се е забавил.

Работодателите създадоха само 20 хил. работни места през февруари – най-малкия брой от септември 2017 г. 

Икономистите прогнозират, че разширяването на икономиката ще се забави през тази година на фона на забавянето на световния икономически растеж и отслабващото въздействие на фискалните стимули, включително намаляването на данъците от страна на Доналд Тръмп.

Компаниите са заявили, че недостигът на квалифицирани работници ограничава плановете за разширяване. В допълнение сред предизвикателствата за бизнеса са продължаващата несигурност около търговското напрежение с Китай, намаляващите фискални стимули и заплахите от чужбина.

 „Ръстовете при заетостта остават като цяло стабилни през последните месеци“ въпреки „слабите изменения“ при новите работни места през февруари, посочиха от Федералния резерв след вчерашното си заседание. „Като цяло инфлацията се забавя“, макар че като се изключат храните и енергията, тя „остава около 2%“, заяви централната банка.

Банкерите снижиха и прогнозите за икономическия растеж за тази и следващата година до медианна оценка от 2,1% за 2019 г., което е с 1 пр.п. под темпа от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
ясни знаци за Еврозона и Китай - ниски данъци, малко регулации, намаляване ва субсидиите и стой та гледай. очаквам скоро и в Европата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още