IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Отслабващите икономики на Китай и Европа ограничават растежа на САЩ

Според председателя на Фед обаче като цяло централната банка смята, че картината в страната е добра

21:28 | 20.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отслабващите икономики на Китай и Европа действат като възпиращ фактор за растежа на САЩ, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в сряда.

В изявление малко след като централната банка реши да запази паричната си политика без промяна и сигнализира, че ще продължи тази тенденция през цялата година, Пауъл каза, че иначе силното представяне на местно ниво се влошава от влиянията от чужбина.

„Сега виждаме ситуация, при която европейската икономика се забави значително, както и китайската икономика, макар че при европейската забавянето е по-голямо“, каза той, цитиран от CNBC. “Точно както силният глобален растеж представлява попътен вятър, така и слабият глобален растеж може да бъде насрещен такъв за нашата икономика“.

Фед снижи прогнозите си за брутния вътрешен продукт до 2,1% през 2019 г. спрямо очакванията за 2,3% през декември.

Тази по-ниска оценка бе дадена, след като Федералната комисия по отворените пазари гласува да запази основния лихвен процент в диапазона от 2,25% до 2,5%.

В изявлението си след срещата Комисията определи пазара на труда като „силен“, но каза, че „ръстът на икономическата активност се забавя“, докато през януари тя твърдеше, че „се ускорява със стабилен темп“.

Пауъл заяви, че членовете на Фед остават на мнение, че картината в САЩ като цяло е добра.

„Нашата прогноза е положителна. Участниците във Федералната комисия продължават да смятат, че растежът тази година ще е около 2% - малко под това, което очаквахме в края на миналата година“, каза Пауъл. „Част от това се дължи на факта, че базисните икономически фундаменти все още са много силни. Имаме силен пазар на труда по повечето показатели, имаме нарастващи доходи, имаме много ниска безработица“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още