IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Може да удължим срока за Brexit само при одобрение и от британския парламент

Не може да се откажем до последния миг от търсенето на положителен изход, заяви председателят на Европейския съвет

19:41 | 20.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че вижда възможност за одобряване на искането на Лондон за удължаване на срока до оттеглянето на Великобритания от ЕС, предава БТА.

Той съобщи, че току-що е разговарял с британския премиер Тереза Мей. По неговите думи има възможност държавните и правителствените ръководители от ЕС да подкрепят кратка отсрочка, но при условие че тя бъде гласувана и от британския парламент. Остава открит въпросът за продължителността, уточни Туск.

По неговите думи заявеният от Лондон срок 30 юни поставя политически и правни въпроси. Засега не предвиждам извънредно заседание на Европейския съвет по този въпрос. Ако държавните и правителствените ръководители на ЕС одобрят препоръката ми и при положителено гласуване от британския парламент, може да приключим въпроса за отлагането с писмена процедура. Не бих се поколебал да свикам и извънредно заседание на Европейския съвет следващата седмица, добави той.

По неговите думи втората молба в полученото днес в Брюксел писмо от Мей за одобряване на постигнатото в Страсбург споразумение между Великобритания и Европейската комисия с допълнителни пояснения към постигнатата сделка може да бъде одобрено от ЕС и не създава опасност.

Макар надеждата да е бледа и нарастващата умора да е оправдана, не може да се откажем до последния миг от търсенето на положителен изход, без предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, посочи Туск. Той призова за проява на търпение и добра воля. Убеден съм, че търпението и добронамереността няма да ни липсват в тази най-критична точка, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 5 години
Въобще за какво занимават всички с техния проблем, те имат много по сериозни проблеми от напускането на ЕС и нищо не правят за да ги решат дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Напразно губене на време Те са решили да напуснат Е С и тези искания са само да спечелят време и облаги от напускането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още