IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи трета глоба на Google

Този път тя е в размер на 1,49 млрд. евро.

13:40 | 20.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският онлайн гигант Google беше глобен 1,49 млрд. евро (1,7 млрд. долара) от Европейския съюз (ЕС) за потискане на конкурентите си в сферата на рекламата, пише Bloomberg.

Очаква се, че това ще е третата и последна атака срещу компанията от страна на еврокомисаря по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер.

Разследването е последното от общо три, които преди това доведоха до финансови наказания в размер на 6,7 млрд. долара.

Google полага усилия, за да избегне повече глоби, свързани с два по-стари случая, и се опитва да намали възможностите за провеждането на нови разследвания.

„Google е затвърдила своята доминация в рекламата в онлайн търсачките и се е опазила от натиска на конкурентите, като е наложила антиконкурентни рестрикции на трети страни“, посочи Вестагер днес. „Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на Европейския съюз“.

По време на пресконференцията, която даде днес, Вестагер заяви, че Google се е възползвала от доминиращата си позиция на пазара. Тя е принудила потребители на нейната услуга AdSense да спрат реклама от конкуренти на Google. С това американският гигант е ограничил възможността на други играчи да се конкурират с нея и да създават иновации.

Миналата година Google беше глобена с рекордните 4,3 млрд. евро за злоупотреба с доминираща позиция в мобилния сектор. Година по-рано тя получи първата си глоба от ЕС в размер на 2,4 млрд. евро за манипулиране на резултатите от търсенето, свързани с пазаруване. В момента компанията обжалва и двата случая.

С новото наказание общата сметка, която Google трябва да плати на ЕС, достигна 8,2 млрд. евро. Днешната глоба е по-ниска от предходните две, тъй като Google работи активно с Европейската комисия по промени в политиките на AdSence, след като ЕС обяви, че започва разследването през 2016 г.

Представители на ЕС заявиха, че от 2006 г. насам Google не е давала на клиентите на AdSense да включват конкурентни търсачки в сайтовете си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
forexar
преди 5 години
Google са достатъчно големи да отлагат , протакат, обжалват .. и да не плащат. Трябва да спрат услугите им до плащане и тогава може и да се замислят какво искат от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Наще имат още да наваксват за дойчебанка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
И какво значи сега "антитръстовите" англииска дума написана с български букви. Звучи ми все едно аз да почна да пиша така: Ис ит бетар то урайт лайк дис, синс уи олреди юз дъ инглиш уърдс ениуей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още