IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар

Класификацията за дейностите в една компания, които могат да се счетат за имащи характер за устойчиво финансиране, все още не е готова

12:12 | 20.03.19 г. 1
<p>
	<em>Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изграждането на единния капиталов пазар на ЕС вече набира сериозна скорост. Това мнение изказа в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

По думите му в голяма степен мерките или са приети, или е постигнато политическо споразумение.

„По една много малка част все още се води диалог, като надеждите са това да се случи в мандата на настоящата комисия“, каза още Такев, добавяйки, че една от точките, по които се води диалог все още, е класификацията за дейностите в една компания, които могат да се счетат за имащи характер за устойчиво финансиране.

„Под Съюз на капиталовите пазари се има предвид тотално уеднаквяване на начина, по който се инвестира в рамките на ЕС. Също така инвестирането на трансгранична основа да се случва толкова лесно, колкото и инвестирането в своята собствена държава. Той допълва европейския Банков съюз и възстановява европейския паричен съюз“, обобщи гостът, като добави, че в тази посока една от мерките ще бъде да се уеднаквят правилата за несъстоятелност.

По-специално по-малките икономики от Централна и Източна Европа имат несъгласия с големите икономики в Западна Европа по темата за устойчивите финанси.

„Има притеснения, че когато се постави прекалено много акцент върху този аспект на дейността им, може да пострада основният им бизнес. Има разногласия и между ЕП и Съвета на ЕС. Най-основното нещо, което евентуално би попречило за пълната реализация на всички инициативи от Съюза на капиталовите пазари, е малкото оставащо време до края на мандата на комисията“, каза още специалистът.

Какво каза още Такев за създаването на индекси, в състава на които са включени компании, чийто въглероден отпечатък е положителен или близък до 0 и за пазара за растеж на малки и средни предприятия, както и за ваучерната схема вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Аз и сега си инвестирам без проблем и в България, и в Европа, но го правя през две платформи и това ме дразни... Стават нещата, но много, много бавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още