IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

КФН отново има председател, а процесът по Brexit вече не е в задънена улица, а се превърна в истински хаос

08:39 | 18.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Със 134 гласа депутатите единодушно подкрепиха единствения кандидат за за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов. Той беше номиниран за поста от партия „Атака“. Атанасов вече е депозирал оставката си като заместник-председател на КФН, какъвто бе до момента.От 1 март КФН остана без председател, тъй като Карина Караиванова стана представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Заради все набъбващия публичен скандал ГЕРБ се отказа от идеята за данъчна амнистия на вероизповеданията, която всъщност облагодетелства само мюсюлманското изповедание в България. Управляващата партия обяви, че ще предложи само разсрочване на над 8 млн. лева публични задължения на мюфтийството, натрупани до 31 декември 2018 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри монопол на пазара за горива, показва последният секторен анализ на регулатора. Проблемите, които документът посочва, са известни вече - складовете за горива не достигат, скъпа инвестиция са, бюрокрацията е голяма. Но нарушения при производители и търговци няма.

Проверката започна през ноември 2018 г., когато КЗК се самосезира. Очакванията бяха, че анализът ще посочи как да се намали влиянието на пазарния лидер "Лукойл България", но препоръките са насочени към нормативни промени, които да утежнят достъпа до складове и изсветляване на сектора.

И акция на друг орган - митниците, не откри нови едри нарушители сред производителите на алкохол. Стартиралите в края на 2018 г. планови проверки на общо 41 данъчни склада доведоха до запечатване на инсталации във винпроми в Карнобат, Поморие и Славянци. Установени са някои дребни нередности.

Еврозоната и Европа

Британската Камара на общините гласува в подкрепа на отлагането на излизането от ЕС. По-рано парламентът гласува против споразумението за Brexit с ЕС, договорено от премиера Тереза Мей, и изключи възможността за напускане без споразумение, което не е задължително за правителството.

Удължаването се очаква да приключи до 30 юни, ако парламентът приеме споразумението за оттегляне следващата седмица. Ако не се случи това, срокът за оттегляне ще бъде отложен допълнително. Също така парламентът се противопостави на втори референдум. Останалите 27 държави членки на ЕС все още трябва да се съгласят с отлагането на датата за оттегляне.

Предишните два дни депутатите гласуваха против сделката на Мей за втори път и против Brexit без сделка. Но сега Мей ги предупреди, че по-дългото отлагане на напускането ще наруши доверието в демокрацията и ще означава, че страната ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Говорител на ЕК заяви, че удължаването на член 50 ще изисква единодушното съгласие на всички страни членки на ЕС, а лидерите на тези страни "ще решат относно това искане, като дадат приоритет на необходимостта да се гарантира функционирането на европейските институции и като вземат предвид причините за възможното удължаване и продължителността му".


Различни икономически изследователски институти отново понижиха значително прогнозите си за икономическия растеж в Германия. DIW Berlin вече приема 1,0 вместо 1.6%, а Ifo дори очаква само 0,6% вместо 1,1% преди това. IfW от Кил понижи прогнозата си от 1,8 на 1,0%.

Развитието на германската икономика


Въвеждането на европейски дигитален данък се провали окончателно. По време на среща на финансовите министри от ЕС нямаше достатъчно одобрение за френско-германско компромисно предложение. То предвиждаше да се наложи данък върху продажбите от 3% върху приходите от онлайн реклама от 2021 г. нататък, ако към това време няма решение на ниво ОИСР.

Имаше обаче съгласие за разширяване на черния списък за данъчните убежища. Той бе увеличен с десет държави и данъчни юрисдикции до общо 15. Новите в списъка са Аруба, Барбадос, Белиз, Бермуда, Фиджи, Маршаловите острови, Оман, Обединените арабски емирства, Вануату и Доминика.

Министрите на страните от еврозоната отново отложиха решението си за облекчаване на дълга за Гърция. Освобождаването на сума от малко под 1 млрд. евро сега ще бъде обсъдено в началото на април. В изложението на мотивите се посочва, че все още не е осъществена реформа на пазара за недвижими имоти, която предвижда оттегляне на режим, който би предпазил прекалено задлъжнелите домакинства от конфискация на основното им жилище.

Парламентът на ЕС не успя да постигне съгласие по обща позиция за мандата за ЕК за започване на търговски преговори със САЩ. Подобно искане бе отхвърлено, след като социалдемократите и зелените бяха прокарали изменение, в което се посочва, че мандатът за преговори „в сегашния си вид" трябва да бъде отхвърлен. В крайна сметка решението да се поверят преговорите на Комисията зависи от държавите членки на ЕС, а решението на парламента има само консултативен характер. Държавите от ЕС обаче досега не намират обща линия.

Съдът на Европейския съюз отхвърли искане, с което Европейската централна банка поиска да се публикува правно становище за действията ѝ в рамките на гръцката криза. ЕЦБ може да откаже да издаде документа, за да защити своята "свобода", казаха съдиите. Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис и членът на германския Бундестаг Фабио де Маси (левицата) бяха завели дело. Ищците вече обявиха, че ще обжалват решението.


 

САЩ

Американският Сенат гласува за прекратяване на Националното извънредно положение, наложено от президента Доналд Тръмп. Няколко сенатори от републиканците също гласуваха за съответната резолюция на демократите. Тръмп обаче обяви, че ще наложи вето върху решението, което ще запази извънредното положение.

По-рано Тръмп представи на Конгреса бюджетни планове за следващата фискална година, която започва на 1 октомври. Той отново призовава за повече средства за отбраната и сигурността на границите, докато съкращения трябва да се правят в много други ресори, повечето от които ще засегнат Агенцията за опазване на околната среда и Министерствата на външните работи и на вътрешните работи. Демократите веднага отхвърлиха плана.

Правителството на САЩ санкционира руско-венецуелската банка Evrofinance Mosnarbank заради отношенията ѝ с държавната петролна компания на Венецуела. Банката се смята за една от малкото останали възможности на венецуелското правителство да внася валута в страната. Всички активи на Evrofinance в САЩ са замразени, а на американските граждани и компании вече е забранено да правят бизнес с нея.

Търговският дефицит на САЩ

САЩ публично предупредиха Германия, че американските разузнавателни агенции ще ограничат споделянето на информация с германците, ако Берлин позволи на Huawei да участва в изграждането на германската 5G мобилна мрежа. Писмото на американския посланик в Берлин Ричард Гренел е поредният опит на Вашингтон да убеди партньорите си, че работата с Huawei представлява риск за сигурността. Засега Германия няма официално решение. 

Китай

Народният конгрес на комунистическата партия гласува в подкрепа на нов закон, насочен към намаляване на дискриминацията на чуждестранни компании в Китай. Наред с другото, той премахва над принудата за трансфер на технологии от чуждестранни към китайски компании партньори и забранява „незаконната намеса на правителството“ в чуждестранния бизнес. В бъдеще чуждестранните инвестиции трябва да бъдат третирани еднакво с китайските и защитени с авторско право. Въпреки това в определени сектори чуждестранни компании могат да продължат да не могат да работят или да работят ограничено.

Междувременно все още не е ясно дали търговският спор между Китай и САЩ може да бъде решен скоро. Американският президент Тръмп заяви, че вероятното решение ще бъде взето през следващите три до четири седмици. В същото време Тръмп не изключи подновяване на преговорите. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин отново обяви, че среща между Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин определено няма да се състои през март.

Възникващи и развиващи се страни

Турция е в рецесия за първи път от 2009 г. насам. През четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт е спаднал с 2,4 на сто спрямо предходното тримесечие.


Търговска улица в Истанбул.

И през третото тримесечие имаше минус. За цялата 2018 г. растежът е от 2,6%. Равнището на безработица в края на годината се повиши до 13,5% - това е най-високото ниво от десет години насам.

Развитието на икономиката на Турция 


Глобалната икономика

Дейвид Малпас е единственият кандидат за председател на Световната банка - след крайния срок за кандидатстване. Американският икономист, номиниран от Доналд Тръмп, ще има официален разговор с изпълнителните директори на институцията в следващите дни. Очаква се процесът на кандидатстване да приключи преди Съвместната пролетна среща на Световната банка и МВФ, която ще се проведе между 9-и и 14-и април във Вашингтон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Си Джинпинг ??? Пингпонг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още