IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схемата на ЕК за субсидиране на въглищните централи в Гърция отново е на прицел

Според екологичните активисти гръцкият "механизъм за капацитет" дава възможност за изграждане на нови въглищни централи

15:02 | 07.04.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Природозащитници предупредиха Европейската комисия (ЕК) да изостави идеята за помощна схема за поетапно прекратяване на въглищните електроцентрали в Гърция, заявявайки, че планът създава предпоставки за „скрито субсидиране“ за изграждане на нови въглищни мощности в нарушение на наскоро ревизираните мерки за европейския пазар на електроенергия, съобщава Euractiv. 

Антимонополният отдел към ЕК ще преразгледа до края на март новия план за подпомагане на гръцкия енергиен сектор.

„Механизмите за капацитет“ представляват национални схеми за поддръжка на въглищните централи като резервни в случай, че търсенето на електроенергия се повиши значително, а предлагането не може да го покрие.

Природозащитниците активисти изразяват безпокойство по отношение на гръцката схема за подпомагане, посочвайки, че тя е предназначена за продължение на субсидиите за съществуващите въглищни централи, както и за изграждането на нови.

Според Флоран Марселези, член на Група на Зелените/Европейски свободен алианс, „законните субсидии по договорените пазари на капацитет трябва да бъдат изяснени по най-бързия начин“ и да се съобразят с наскоро приетите правила на Европейския съюз (ЕС) относно пазара на електроенергия.

Блокът забрани всякаква държавна помощ за изграждането на нови въглищни електроцентрали като част от одобрените през декември регулации за електроенергийния европейски пазар. Но активистите твърдят, че гръцкият план има за цел да заобиколи тези правила, като използва специална клауза в регламента на ЕС, позволяваща постоянна подкрепа за въглищните електроцентрали, които подпишат договори за държавна помощ преди края на 2019 г.

„Ако ЕС иска да постигне целта за нулеви емисии на парникови газове през следващите десетилетия, трябва да премахне въглищата, а не да ги финансира. Няма повече място за субсидии за изкопаемите горива“, споделя Йоана Флисовска, активист към Climate Action Network (CAN) Europe.

Гръцкото правителство остава неподготвено относно идеята за преминаване към чиста енергия.

В неотдавнашно интервю пред Euractiv гръцкият министър на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис заяви, че правителството е поело ангажимент за чиста енергия, но настоя, че плановете за постепенно премахване на въглищата трябва да бъдат „реалистични“.

Ранното одобрение на гръцката схема ще позволи не само продължаване на държавната помощ за съществуващите въглищни централи, но и ще даде зелена светлина за изграждането на нови такива, твърдят активистите.

Именно чрез тези субсидии ще се помогне на проекта Ptolemaida V да започне производство на електроенергия до 2022 г.

През 2018 г. Гърция стартира търгове за три въглищни централи, които в момента са собственост на държавната Public Power Corp (PPC).

Продажбата беше продиктувана от решението на ЕК, която обвини дружеството, че злоупотребява с господстващото си положение на пазара на въглищата.

PPC се радва на силна държавна подкрепа относно идеята за изграждане на нова въглищна централа.

ЕК посочва Западна Македония като една от гръцките области, които ще бъдат включени в схемата. Именно там се намират и някои от основните мощности на PPC.

Според Флисовска подробностите около схемата остават недостъпни за обществеността, като не се дава никаква информация как точно ще се финансира тя.

Активистите се опасяват, че за нейното изпълнение ще бъдат натоварени гръцките граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
И щот на сички е ясно, че в тази измама се наливат луди кинти под политически натиск, но се наливат, щото има - в ЕС печатницата бичи на три смени. Ама това нема да е вечно - мандалото ше падне и тогава ше слушаме група "Олеле!"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Целата уйдурма с ВЕИ е един балон, от който едни умни и комбинативни люде напрайха бая пачка, но това ебамамата на много повече народ. Сичко ше свърши с поредното икономическо кризле ала 2008-20012, когато над европейската икономика надвисне екзистенциалният въпрос: "Two Beers or not Two Beers?"... :lol: Тогава ше се леят анализи за наркотичното залитане към този блян рибенов и фаталните, непоправими щети, които скъпата енергия е нанесла на европейската икономика... щот тя и сега е на изкуствено дишане, нале...? Щот едно е зелената енергия в зеленяшките тикви, а друго - себестойността на произведените стоки и услуги... Щот парАта еб ава мамата на Фукарата! И те така... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Не се притеснявай за гърците, те ще се оправят. Но ние сме напълно способни да си затрием енергетиката. Доказахме го с малките блокове на Козлодуй. Сега ще резнем и единствения собствен ресурс - Маришките въглища. Накрая разни пазарени мишки като Fon-galfon, ще умират от смях, да гледат как баби и дядовци - "пенции" се палят живи на площадите, за да приключат битието си заради скодоумността на модерните преходи, които 30 години вървят все за добро на всички, а накрая се оказва, че само няколко са се възползвали от тях. Какъвто беше прехода през 90-те, такъв ще е и прехваленият енергиен преход сега, гласен от шайка бизнесмени, облекли всичко в екологична религиозност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Хихихи много си докачлив. Егото ти по-голямо от носа на Пинокио муйльо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
поправям се , нашият сайт на ЕСО е 2 нива над гръцкия , има какво да се желае по него и информацията , но гърците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
леле , ако някой си мисли , че българския ЕСО има калпав сайт , да пробва с гръцкия ... очеваден пример защо държавните фирми в енергетиката трябва да се разбиват на парчета ... тия Public Power Corp (PPC) са бетер наште марици , държава в държавата . значи поглеждаш някой сайт на системен оператор от западните държави и поглеждаш нашия или на гърците и ти става ясно за какви батаци иде реч ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
fon
преди 5 години
Завирай се в *** на Путин и бял свят повече да не видиш, бе червена пенция изкуфяла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Hahoto
преди 5 години
Оди лапай ВЕИ с перки и получавай оргазми, она.нисте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
majnata
преди 5 години
кво стан с биомасата бе ...събираш ли си за на зима ...щот друго нема да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
fon
преди 5 години
Време е нови ТЕЦ на въглища и нови АЕЦ да бъдат забранени в ЕС ясно със закон. За студен резерв е най-добре да се преобразуват стари ТЕЦ-ове от въглища на газ, което не е нулеви емисии но намалява СО2 3 пъти и премахва сяра прах и т.н. И няма да закъсват като Бобов дол на Ковачки поради замръзнали въглища точно когато е най-студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още