IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лонгруи Циу: Без Huawei развитието на 5G-мрежите в Европа ще се забави

Регионалният мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония заяви, че компанията има намерение да открие развоен център у нас

21:24 | 13.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Натискът, който американското правителство оказва върху китайската компания Huawei, стана повод въпросът да се постави на закрита среща на Световния мобилен конгрес в Барселона, с цел обсъждане на забрани за пазарен достъп на компанията.

"Този натиск няма да забави инвестициите на компанията, които се развиват по план, тя ще ги увеличи. Аз бях на конгреса, но не съм бил на тази среща. Ние сме против натиска, който оказва американското правителство и опита му чрез политически мотивирани действия да спре бизнеса ни. И на 7 март започнахме съдебна процедура срещу американското правителство".Това каза Лонгруи Циу, регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Ние получихме подкрепа от нашите партньори, включително от операторите и от някои конкуренти в индустрията,  като Ericsson", поясни мениджърът реакцията на бранша в резултат на натиска, оказан от правителството на САЩ върху компанията.  "Ако бъде спряно участието на Huawei - мрежите в Европа, това ще забави развитието на 5G-мрежите на европейския пазар. Ние сме инвестирали 2 млрд. долара в разразработването й. Вече имаме сключени 35 търговски договора за 5G, от които 18 са на европейския пазар, доставени са 4 000 станции", каза още Циу.

Мениджърът каза още, че като китайска компания Huawei иска да е справедливо третирана.

"В областта на високите технологии има американска компания, европейска компания, защо да няма и китайска хай-тек компания? Надяваме се САЩ да са по-отворени, по-прозрачни. В последните 30 години 15% от нашите приходи са инвестирани в развойна дейност и половината от служителите ни са софтуерни инженери. А защо сме водеща компания? Защото сме започнали още през 2009 година проучванията си за 5G-технологията, похарчили сме 2 милиарда долара за развитие на 5G-мрежата", каза Лонгруи Циу.

Според Лонгруи Циу индустрията има нужда от предизвикателства, в контекста на обръщането на производителя към различен ценови сегмент. Той съобщи, че компанията умее да отправя предизвикателства, камерите й са едно поколение пред останалите.

На 26 март в България Huawei ще представи най-мощния си телефон - Huawei P 30, а на следващия ден незабавно стартират продажбите му. В България ще дойде първата вълна от смартфони за новата 5G-мрежа, която предстои да бъде изградена. На световния мобилен конгрес компанията представи своя нов сгъваем телефон, но той е на цена от около 5 хиляди лева и е скъп за този пазар. Затова и производителят ще предложи сгъваем телефон на подходяща за пазара цена, уточни мениджърът.

"5G много ще промени обществото. Има нужда от време цялата екосистема и партньорите да приемат тази технология и да се адаптират. Гордеем се, че имаме възможност да доставяме продуктите си до краен потребител", каза мениджърът.

Какво още каза Лонгруи Циу вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
голем праз ... нема да се усети в живота ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още