IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стари печки на твърдо гориво ще бъдат подменени в София и още пет града

В столицата около 55 хил. домакинства се отопляват на дърва и въглища

14:00 | 12.03.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата започват София и още пет общини в страната. Тя е в изпълнение на проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма LIFE+ на Европейската комисия.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отбеляза, че за първи път общо шест общини са кандидатствали по една от големите програми на ЕС - LIFE+ и са успeли да защитят проект. Освен София в кампанията участват Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, предаде БТА. 

Близо една трета от населението на страната живее в тези шест града, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Проектът е на стойност около 16,6 млн. евро, като 60% са безвъзмездното европейско финансиране, а останалите са собствено съфинансиране на общините, отбеляза Фандъкова.

За Столична община (СО) са отпуснати 6,8 млн. евро, а от тях безвъзмезднотото финансиране от ЕС е 3,5 млн. евро. В София около 55 хил. домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, напомни Фандъкова.

По проекта ще бъдат подменени отоплителните уреди на около 5 хил. домакинства. Освен това по него ще бъдат изградени две нови стационарни станции за замерване на атмосферния въздух в столицата, които ще станат част от мониторинговата система на града.

Ще бъдат направени анализ на програмата на СО за чистота на въздуха, както и анализ на съществуващата нормативна уредба за енергийни помощи. Ще бъде подобрен моделът за ранно предупрежедние за замърсяване. Фандъкова посочи, че останалите общини ще направят подобни модели за ранно оповестяване за замърсяване на въздуха.

Освен по програма LIFE+ София кандидатства и по оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на отоплителните системи на още 15 хил. домакинства, каза Йорданка Фандъкова. По думите й за три години ще се подменят отоплителните уреди на 20 хил. домакинства в столицата.

От утре столичаните, желаещите да подменят печките си на твърдо гориво, ще могат да подават заявления в районните администрации на София. Те трябва да отбележат и с какво искат да бъде заменен уредът им, каза заместник-кметът Йоана Христова. Засега няма да има социални критерии, но има изискване жилището да е законно построено, посочи тя и допълни, че тепърва в зависимост от броя на кандидатите ще бъдат въведени критерии при подбора.

Припомняме, че отоплението на дърва и въглища, наред с транспорта, е сред основните причини за замърсяването на въздуха в големите български градове с фини прахови частици (ФПЧ), най-вече през зимата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 5 години
Общинарите и техните приятели ще си купят нови климатици и това е. Кой ще ги проверява как са се топлили досега. А това *** да изхвърли кюмбето, където гори всякакви *** и да почне да си плаща за газ и ток е някаква утопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 5 години
Тезо освен *** идеи с евросредства нещо друго не мога ли да измислят. Ако не могат да се допитат до някого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
Гари
преди 5 години
Ще снабдим команчите с нови печки. За бледоликите пак нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
doba
преди 5 години
'От утре столичаните, желаещите да подменят печките си на твърдо гориво, ще могат да подават заявления в районните администрации на София. Те трябва да отбележат и с какво искат да бъде заменен уредът им, каза заместник-кметът Йоана Христов'?Какви са възможностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 5 години
айде, пак кражби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 5 години
айде, пак кражби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
айде, пак кражби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още