IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт очаква криза на пазара на горивата заради касовите бележки

Много бензиностанции може да затворят, прогнозира Светослав Бенчев от БПГА

10:07 | 06.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Възможно е да се стигне до криза на пазара с горивата, ако от 1 април трябва да въведат новите касови бележки по бензиностациите. Има опасност много обекти да затворят, защото трябва да се купят нови касови апарати, заяви пред bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Припомняме, че новите изисквания предвиждат касовите бележки да предоставят данни за дължимия акциз, ДДС и продажната цена на горивата.

БПГА настоява за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат чути аргументите им, за се удължи срокът с 2-3 месеца. 

Бенчев показа писма, които са изпратени до финансовия министър и до премиера, но не са получили отговор.

Темата за новите касови апарати коментира и председателят на БСК Радосвет Радев. Представители на Българската стопанска камара (БСК) посетиха премиера Борисов с искане за промени в Наредбата, която цели отчитане на оборотите в реално време и влиза в сила в края на юни за търговците,  които не са регистрирани по ДДС.

Отсрочката е полезна не само като срок, а и като смисъл. На практика най-голямото криене на обороти е от заведенията за обществено хранене. Оттук не трябва да се генерализира, че целият български бизнес работи в сивия сектор”, коментира пред bTV Радосвет Радев.

По думите му най-големият товар ще бъде за онези, които са в светлата част на икономиката. „Последното нещо, за което мислят тези в сивата, е за фискализация на оборотите”, допълни Радев.

Той допусна, че ще се намери адекватно решение и по отношение на бензиностанциите, за да не се стигне до криза на пазара на горивата.

Що се отнася до цените на горивата и повишението им, Бенчев заяви, че това е нормално, след като има повишаване на котировките на суровия петрол.

Припомняме, че за месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър, а в началото на февруари цената е била с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът вече е 2,28 лв. lитър или за месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

Светослав Бенчев заяви, че цените на суровия петрол за последния месец са се повишили с около 16% - от 57 на 68 долара. Цените по бензиностанциите в България са се вдигнали с 5,6% за бензина и 5,9% за дизела.

По думите му от няколко дни по световните борси на цената на суровия петрол се понижава, но е необходим постоянен тренд от 10-14 дни, за да има отражение върху цената на горивата.

Последните три години няма лятно повишение на цените на горивата, твърди представителят на БПГА. Засега е рано да се каже тази година какво ще се случи.

Бенчев заяви още, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния биодизел. Той се влага заради европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си. Сега се влага 1% от новото гориво, но делът му ще расте.

„Това ще помогне глобално срещу промените в климата, но няма да помогне за намаляването на фините прахови частици (ФПЧ) и проблемите с въздуха в големите градове. Ще повиши обаче разходите ни”, каза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Разкарайте го този експерт Единствената цел на отлагането е да може да се открадне колкото се може за последно Нека Н А П да ги затвори на 1 април тези които нямат монтирани касови апарати свързани с Н А П и ще видите как ще ги монтират за няколко дена И цените на суровия петрол не са се повишили със 16 % Цените на суровия петрол тип "Урал " от много време се движат на цена от около 52 долара за барел В началото на всяка седмица се повишават за малко но след като в сряда излязат данните за американските наличности отново се връщат на тези цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още