IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: В България има мечтатели, които я променят към добро

България има всички предпоставки да бъде лидер в региона, каза президентът на конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“

15:44 | 28.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България имаме младо поколение, аз ги наричам „мечтателите“, което я променя към добро. Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в началото на конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, организирана от Investor Media Group.

Най-големият проект на Балканите в областта на електрическите автомобили се случва именно в София.

Развитието на всички инфраструктурни проекти е свързано с осигуряването на по-качествена среда – метрото, електрическите и водородните автомобили, които набират скорост в столицата, каза Плевнелиев и допълни, че България има всички предпоставки да бъде лидер в региона.

Той даде за пример компанията за off-grid електрифициране IPS, която получи лично от Илон Мъск Наградата за иновация за 2017 г. „Много компании, които са световни лидери в технологичната сфера, се позиционират в София. Например VMware в областта на големите данни, или Coca-Cola, чийто проект за изкуствен интелект, който да наблюдава витрини на компанията в цял свят, ще се случва именно от България. Festo и Cisco, които са водещи в интернет на нещата, също имат силно присъствие у нас“, каза Плевнелиев.

„Растежът ще се случва в градовете. При една от срещите си с главния изпълнителен директор на Uber за Европа той ми каза, че компанията мечтае през 2030 г. да промени изцяло градовете, а не само транспорта. Хоризонтът 2030 г. е зададен, България подкрепи Целите на ООН за устойчиво развитие, трябва да се обединим около тях, за да ги реализираме“, допълни Плевнелиев.

Според него в България има инструменти, възможности и хора, които да направят това, а като слабост посочи липсата на правилни приоритети и ниската ефективност на работа. Плевнелиев е убеден, че в следващите десет години всичко ще се промени – транспорт, комуникации, пазаруване. И даде няколко примера: „Преди два месеца бях в Израел по покана на израелския премиер и се срещнах с основателя на Alibaba Джак Ма и с изпълнителния председател на Google Ерик Шмид. Последният ми каза, че ако днес работното място е компютърът и компютърът е вързан в мрежи, то през 2030 г. работното място ще е мозъкът и той ще бъде свързан в мрежа“, разказа Плевнелиев.

Той сподели също, че е присъствал на реч на собственика на Softbank Масайоши Сон, най-големия фонд в света, който инвестира в изкуствен интелект. Сон заявил, че ако днес средният коефициент на интелигентност е 70, а коефициентът на интелигентност на Айнщайн е бил 200, то компанията му вярва и работи за това коефициентът на интелигентност на изкуствения интелект да е 200 000.

„Разговарях и с главния изпълнителен директор на Mercedes, който ми каза, че колата на бъдещето се нарича Case – connected, autonomous, shared и electric. Тези автомобили се случват със страшна сила“, каза Плевнелиев.
Друг от най-прогресивните проекти в последно време е Hyperloop - в тръби да изстрелваме капсули със скорост по-висока от скоростта на звука, което би позволило да пътуваме от Сан Франциско до Лос Анджелис за 12 минути, посочи още той.

Според Плевнелиев от нас зависи да сме част от този прогрес и да се интегрираме към най-добрите практики в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 5 години
Имах мечта да се оженя за синоптичка, и понеже Никол не ми върза хванах Деси. Ето в България има мечтатели и дърпат напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още