IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Доналд Тръмп не разбира икономическата политика

Бившият председател на Фед се съмнява, че президентът познава целите на федералната банка

10:35 | 26.02.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп не разбира икономическата политика или мисията на Федералния резерв. Това мнение изказа в радио интервю в понеделник бившият председател на американската централна банка Джанет Йелън.

Йелън направи коментара си в интервю за американската публична медийна радиопрограма Marketplace, а целият разговор бе публикуван в понеделник.

Тя също така признава, че е разтревожена, че моментите, в които Тръмп изразява каустична критика към Фед, и сегашната кампания за повишаване на лихвените проценти на Джером Пауъл могат да навредят на централната банка и да затруднят ефективно работата ѝ.

Тръмп отказа да преназначи Йелън за втори мандат като председател на Фед през 2017 г., макар че много наблюдатели смятаха, че тя заслужава нов мандат. Сега Йелън работи за Brookings Institution във Вашингтон.

Запитана дали смята, че Тръмп разбира икономическата политика в най-широкия смисъл на думата, Йелън отговаря: „Не, не смятам“.

„Съмнявам се, че [господин Тръмп] дори би могъл да каже, че целите на Фед са максимална заетост и ценова стабилност“, казва Йелън, имайки предвид официалните правомощия и задачи на Фед, определени от Конгреса.

Тя пояснява, че Тръмп е коментирал „целта на Федералния резерв за подкрепа на обменните курсове, за да подкрепи плановете му за търговия, или евентуално да се насочи към търговския баланс на САЩ. И, знаете ли, мисля, че подобни коментари показват липса на разбиране за въздействието на Фед върху икономиката и подходящите политически цели".

Белият дом не е коментирал пред Wall Street Journal думите на Йелън.

Целите на Фед са да поддържа ценовия натиск стабилен и да насърчава създаването на толкова много работни места, колкото може, без да се създават нежелани нива на инфлация. Федералният резерв няма официална мисия, що се отнася до търговията. Федералният резерв по закон определя политиката си самостоятелно, тъй като независимостта като цяло се разглежда като критична за определянето на най-добрата парична политика, без краткосрочни политически съображения.

Йелън, която бе гуверньор на Фед, заместник-председател на Фед и гуверньор на Фед за Сан Франциско, беше председател на централната банка между 2014 и 2018 г. Решението на Тръмп да не я преназначи и да издигне за позицията тогавашния гуверньор Джером Пауъл, бивш финансов директор, който не е икономист по образование, скъса с неотдавнашната традиция, в която председателите на Фед бяха преизбирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
На теб мога да ти отговарям само когато IQ-to ти се повиши до двуцифрено число.... / едва ли ще стане това тримесечие, or ever / ....Изкарай си главата от русофобската мъгла и селско-заядлива риторика , с която смяташ, че си интересен и пробвай да приемеш, че не си Феята на Зъбките. ... И почвай да спестяваш - току виж след 25 години си събрал за билет до Щатите с Norwegian, където ще видиш мноого интересни неща ...a най-накрая ще минеш малко по-назапад от бабините Видини кули....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Чудесно ! Покажи ми в кой контакт ти е включено захраването и ще го спра веднага....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
извинявай, че се намесвам, но понеже съм електронен инженер да ти споделя - когато констатирам, че един електронен прибор (в този случай произведеното от твоята глава и написано тука ) не работи както е очаквано, когато е конструиран, изключвам съответния прибор и правя корекции - пренареждам връзки или сменям дефектни елементи. така че те съветвам да направиш нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Президентът Тръмп е със съдба на жертва от неправилната работа на Федералната резервна система. Другото са съпътстващи последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Негpaмотника си ти. Причините за кризата бяха комплексни, не може да хвърлиш вината на един човек, нито дори само на ФЕД. Ама мнoгoзнайковците все обичате да опростявате. По времето когато беше председател, Йелън спомогна значително за преодоляване на последствията от кризата и връщането към растеж. Всъщност, това е по-скоро нейна заслуга, отколкото на Тpъмпунгeра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Неграмотен *** - това си ти. Йелън беше част от FOMC още от времето на Грийнспан.Janet YellenPresident of the Federal Reserve Bank of San FranciscoIn officeJune 14, 2004 October 4, 2010
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 5 години
как 60, не са ли 260 млн. на хранителни купони и да ако производството се свежда до пласмаска и шиене на *** ... никви ги няма, даже са колос който не може сам да си ушие гащите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 3
lozkhris
преди 5 години
Ниските лихви не са мантра, брат. Тръмп е мухл.ьо и това дори най-близките му вече го разбраха. Късно е да възобновавяш американското производство - няма хора, които да са обучени да работят там. Икономиката на Америка е колос на глинени крака. Можеш да бачкаш в офис, салон за продажба на автомобили, да разнасяш пици или да си продавач в Мак Доналдс. Толкова. Алчнотията на американския производител, лобизмът в Конгреса и Сената и еврейският ФЕД за последните 40 години създадоха нация от арогантни, неуки, лявофашизирани ***, потопени в расизъм и хомофилия, които не знаят нищо и не могат нищо, освен да се редят за помощи. От 300 милиона население, 60 милиона черни са на food tickets. Да си бял, хетеросексуален мъж в Америка вече е почти равносилно на престъпление. Образованието е все по-скъпо, по-недостъпно и по-некачествено. Ненапразно в тази "велика" страна има огромна група от хора, които твърдо вярват, че Земята е плоска, че кондензатните следи от реактивните самолетни двигатели са тайно пръскане с пестициди от НАТО и че Аристотел е пристанище в Естония... Така че споко - скоро евреите ще напуснат САЩ, както някога напуснаха Венеция, Константинопол, Англия и Германия. Къде ще направят следващия Уол Стрийт е още неясно, но когато това се случи, в Америка ще останат само печатниците на ФЕД....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 5
lozkhris
преди 5 години
Глупости !! Никъде не е написал, че тя е била Председател на ФЕД. Написал е, че е правила изявления, което си е истина. Запознай се с биографията и' - от 2004 до 2010 е председател на ФЕД Сан Франциско, след което стана заместинк на Бернанке !! Така че да, по това време тя дрънкаше без да спира, в яростна защита на баш-шефа си. Тя беше една от най-мазните апологети на Грийнспан и носи вина за балона както и всеки друг член от екипа, защото припяваха на мантрата на шефа си, който твърдеше същото - балон няма, който е против ниските лихви е против американската мечта - да имаш 7 къщи, 5 джипа, 60-инчов ТВ във всяка стая, - вкл клозета- и 12 кредита, без да си правиш труда да бачкаш много-много. Докъде доведе всичко това видяхме. Хич не я оправдавай дъртата ев.рейска сврака. ФЕД от 40 години спомага за унищожаване на производството в Америка и изнасяне на работни места. И не, не е верно, че ако можеш да предвидиш - не можеш да предотвратиш. Може. Спираш да печаташ, спираш да държиш лихвите на *** ниски нива 7 години поред и да тъпчеш гушите на банките със стерилизирани пари / запознай се с далаверата "изкупуване на държавни облигации", или във витиеватия си вариант - Quantative easing/, а да прибираш спестяванията на обикновения данъкоплатец. И тогава балон няма да има. Ама как да се справиш с алчнотията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 15
khao
преди 5 години
за неукия *** хронологията няма значение, нали си е метнал отровата и е получил копейките, има за водка и огурец ... и всичко е точно ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още