IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За скъпи разговори с ЕС ще глобяват българските телекоми с 400 хил. лева

Законът за електронните съобщения въвежда санкции за операторите, които не спазват новите европейски правила от 15 май

21:00 | 25.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако мобилните оператори в България не спазват от 15 май 2019 г. новите правила за разговори в рамките на Европейския съюз (ЕС), ще им бъдат налагани глоби от 20 хил. до 400 хил. лв. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за електронните съобщения.

През 2017 г. бе решено да бъдат премахнати таксите за роуминг в рамките на ЕС.

През 2018 г. стана ясно, че от 15 май тази година за цените на телефонните разговори в ЕС ще бъде въведен таван от 19 цента на минута и 6 цента за текстовите съобщения (SMS).

За тези нови правила в националното законодателство няма предвидени санкции и проектът ги въвежда.

За надвишаването на тавана при цените на дребно (без ДДС) от 19 цента за минута разговор и 6 цента за SMS глобата ще е от 20 хил. до 400 хил. лв. Санкцията ще се прилага, когато доставчикът не активира в определените срокове новата тарифа. Според вносителите евентуално бездействие може да засегне значителен брой потребители, поради което е с висока степен на обществена опасност.

Санкция от 500 до 5 000 лв. ще се налага при нарушение на правилата за предоставяне на преддоговорна информация на крайните потребители.

От 5 хил. до 50 хил. лв. ще е глобата, ако доставчиците заобикалят задължението си за активиране на регулирана тарифа в рамките на един работен ден, при което може да бъде засегнат конкретен потребител.

Вносителите поясняват, че минималните размери на санкциите са съобразени с факта, че новите правила важат не само за големите оператори в България, но и за тези със значително по-малки приходи и пазарен дял. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
kochokarab@gmail.com
преди 5 години
За Бога, журналисти, правете разлика между роуминг и международни разговори. Тези промени в ЗЕС са за МЕЖДУНАРОДНИ РАЗГОВОРИ, роумингът е регулиран от почти 2 години и има цени с таван много под 19 цента на минута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още