IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджанската SOCAR може да инвестира в битовата газификация на България

Енергийният министър Теменужка Петкова покани своя колега от Азербайджан Парвиз Шахбазов на първата копка на интерконектора Гърция-България

18:45 | 20.02.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможностите за инвестиции от страна на азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR в битовата газификация на България бяха обсъдени по време на срещата между енергийния министър Теменужка Петкова и нейния колега от Азербайджан Парвиз Шахбазов, съобщиха от пресслужбата на Министерството на енергетиката. 

Двамата разговаряха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в Баку.

По думите на Петкова газовата връзка Гърция-България „е една от най-важните теми на стратегическото енергийно партньорство“ между София и Баку.

Тя информира своя колега за основните стъпки и напредъка по изграждането на интерконектора Гърция–България и потвърди ангажимента на българското правителство връзката да бъде пусната в експлоатация през 2020 г., коeто е в пълна синергия.

Тогава се очаква България да започне да получава по 1 млрд. куб. м. газ годишно от находището “Шах Дениз 2”.

Българската страна е изпратила на SOCAR подробна информация за правната рамка, лицензионния режим и ценовата регулация в сектора на газоразпределението. Очакват се положителни резултати от проучването на българския газоразпределителен пазар, възложено от азербайджанското дружество.

Шахбазов поздрави своя български колега за личния ангажимент, който е поела за изграждането на междусистемната връзка. От своя страна Петкова го покани да присъства на първата копка на съоръжението у нас.

В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова разговаря и с министъра на земеделието на Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия между България и Азербайджан.

Двете страни изразиха задоволство от задълбочаването на двустранните им отношения, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Бла бла... Честни-нечестни... Един директор, една директорка...Не знам какво отчитам, но знам, че мошеници има навсякъде - и частници и държавници. Съдилища и следствие са заринати с дела срещу частници, нарушили данъчни, счетоводни и други закони.Не знам обаче ти дали отчиташ, че коментираш под статия, в която показват нашият министър на енергетиката как плонжира пред колегата си от джагалистан, за да го убеди, точно държавната му фирма да даде некой леф за стратегическа инфраструктура на нашата, обезкостена от частници държава...Можеш да отчетеш и това, че по-големата част от България купува ток от чешката държавна фирма ЧЕЗ, а общинската Топлофикация-София е вече 3 години на печалба, да не говорим за Метрополитен София. Даже летище София е на печалба, а искат да го харижат на некой, та да печели за чужда икономика...Отчитайте си вие, докато гледате как ви обезкостяват държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 5 години
Не отчиташ, че ти като честен часник си честен и знаем, че се грижиш за джоба си, а общинския служител или директор твърди, че работи за нас, а всъщност лъже и работи за себе си и някой нечестен часътик. Нищо няма да има за страната, само загуби, спомням си един нинистър, интетесуваше го държавното предприятие не да дава за страната а неговите 10%, партийна поръчка все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Ми не виждам да съм викал такива неща...? :) Обаче, щот нещо ръчкаш, шти кажем ква е разликата между мене и държавната фирма: аз квот си изкярим (разбирай печалбата), си го харчим за собствен кеф - ходим си насам-натам, купувам си това-онова... А държавната фирма ше внесе изкяреното в бюджета и държаната ше има некой леф повече, напр. да си построи газовата инфраструктура, а не да чека държавна фирма от Азербайджан да й я построи, за да печели Азербайджан... Щот никой не инвестира в България, за да я прави по-богата, а да печели той... Ама може и аз нещо да не разбирам. Щот SOCAR е държавна компания, нали? И печели, щот продава азерски газ за благото на Азербайджан. А тука търсиме чужди компании - частни и държавни, да продават на българите български ток, българска вода и какво ли още не и да печелят за своите държави и чорбаджии... Щот сме мноо умни, нали?И аз на темата - къде виде да имам некви проблеми със здравето заради некъв алтернативен газ? Не съм коментирал тука никъв газ - това откъде си го изстиска? Коментирах дереджето на пос раната ни татковина, която вече се дупи на секи миндянин за един пробит долар... Май немаме пукнат лев вече за нищо, ама иначе голем го вадиме, хем европейски, гиби...Btw, дека е тоя алтернативен газ, дето не е по-скъп от руския? Дай да го видиме и да го купуваме! Да не е евтин като американския LNG, или като американския ток от Гълъбово? Щот газът, дет го чекаме по ТАНАП-***-тарап не е по-евтин от руския - това с гаранция! Освен, ако ти знаеш нещо, което още никой в България не знае... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 5 години
:))) lmao. да де, то и аз така... *** държавната фирма викаш ще мрази да взима и само ще дава ? Ще мрази печалбата ... ?На темата - що алтернативен на руския газ, които няма да е по скъп със сигурност, толкова много ти бърка здравето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Ми не - аз съм обикновен частник. Работим за кинти - колкото повече, толково повече. Обичам да зимам и мразим да давам ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 5 години
Ти не си ли честен частник? Или????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Иначе си е похвално, че след 10 години членство в ЕС - "най-проспериращата икономика с най-богатото население и 500 милионен пазар", се докарахме да гънеме гръбнак за некой леф в стратегическа национална инфраструктура от Азербайджан...!Айде хаирлия! Догодина и на Узбекистан и Монголия да се наведем, та да пратят инвеститори ... хем частни, гиби... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Блажени са верващите ... в Дедо Коледа и Честния Частник... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
troika
преди 5 години
Прав е ПИЧ-а, ама за други страни, където общински или държавни дружества не се крадатТука ще сложат на входа правилните фирми и ще стане като с Топлофикация и Вальо Топлото. Затова е по-добре частни дружества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
тъй е , може да се свърши работата от БГ оператор ... ама не се е вършила , или забрави от близкото минало безкрайните ремонти и течове . следващия период когато софийска голяма обявят на концесия водния цикъл на столицата , заложат параметър цена на вода и инвестиционна програма , спокойно *** и се нареди и разцепи мрака . никой не те е спрял ... тя тая лайсна "трябва да ..." е много тънка и крехка и ниската цена винаги я чупи , вервай ми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още