IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карина Караиванова депозира оставката си като председател на КФН

От 1 март 2019 г. тя продължава кариерата си като представител на България в Борда на директорите на ЕБВР

11:59 | 19.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Днес Карина Караиванова ще депозира оставката си като председател на Комисията за финансов надзор пред парламента, съобщи тя на заключителната си пресконференция.

От 1 март 2019 г. Карина Караиванова продължава кариерата си като представител на България в Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. „Бях номинирана за позицията в ЕБВР и за мен това е добра възможност за кариерно развитие“, коментира Караиванова.

След депозирането на оставката й Комисията за финансов надзор ще остане в състав от трима членове, като те ще имат право да взимат решения. Очаквам състава на Комисията да бъде попълнен скоро, сподели Караиванова. По закон състава на надзорния орган е от петима експерти.

„Когато поемах длъжността като председател на Комисията за финансов надзор, обещах тя да придобие европейски облик. За изминалите 2 години и половина усилен труд мога да кажа, че концепцията е изпълнена в цялост, като за първи път от създаването на надзора преди 15 години се извършва реформа в него. Променихме начина по провеждане на регулаторна политика. Променихме начина на финансиране на Комисията, така че да можем да наемаме и задържаме професионален екип, да имаме техническо обезпечение“, обобщи Караиванова.

„Всички тези промени бяха отразени със закона за КФН и всички останали секторни закони, които регулират дейността ни. Бяха преминати проверки от европейските институции, изпълнени са и изисванията към КФН по повод подготовката за присъединяване към еврозоната. Сериозните дейности по отношение на реформирането на КФН са свършени, сега е важно да няма отстъпление от приетата реформа и да продължи да се работи“, смята председателят в оставка.

„При моя мандат беше осигурена равнопоставеност на всички поднадзорни лица. Всички компании, които спазваха законите, се чувстваха изключително стимулирани да работят. Далеч съм от мисълта, че няма казуси за решаване и предизвикателства, но това е нормалната динамика. Те могат да бъдат решавани лесно, стига да не се отстъпва от постигнатите реформи“, заключи Караиванова.

На въпроси от журналисти Караиванова отговори, че е имало проверки в няколко застрахователни дружества, като вече се прилагат необходимите мерки.

Тя заяви още, че подкрепя стратегията за събуждане на спящите акции от масовата приватизация, като стратегията има нужда от доизчистване, но е доста положителна.

По отношение на системата бонус-малус Караиванова е категорична, че трябва да бъде въведена в България. В момента се работи по най-сериозните бележки по концепцията и новият вариант ще бъде предложен за обсъждане преди свръзване на системите между МВР и гражданска отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 0
993
преди 5 години
По времето на КТБ македонското девойче не беше в КФН... Освен това всчики проспаха КТБ и БНБ и ДАНС и КФН и политиците, ти си тръгнал да го лепваш на това треторазрядно финансово чиновниче, ако и да беше зам. финансов министър... Тя друго проспа, онази олимпийската застрахователна компания, и може би по този начин я възнаграждават, като я изпращат извън граница и извън КФН... В друго му е силата на това моме. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 5 години
Като се има в предвид, че е работила изключително за държавната администрация (т.е. нищо), няма както да се учудваш какво била проспала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Тази госпожа проспа източването на КТБ от свързани фирми на Борат и Дебелян, далаверите около ТВ7 и ББЦ на ***. Данъкоплатецът загуби 3 милиарда лева като резултат на нейното бездействие. За награда на "добрата работа" свършена от Караиванова тя се издига в йерархията и вече ще ръководи разпределението на европарите у нас. В родната ни администрация само ако си нагъл и некадърен и използваш служебни коли за лични цели само тогава се издигаш в йерархията иначе ще си стоиш цял живот забит на дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още