IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от фирмите получават отсрочка за подмяната на касовите апарати до септември

Отлагането важи за оператори, които управляват продажбите с компютърни системи, съобщи Горанов

10:13 | 19.02.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Малките икономически оператори, които ползват обикновен касов апарат, ще трябва да изпълнят изискванията на новата Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства до 31 март, а за управляващите продажбите си с компютърни системи срокът ще бъде удължен до края на септември. Това съобщи пред bTV финансовият министър Владислав Горанов.

„Темата с промяната на наредбата за касовите апарати е от август миналата година. Това, което изведнъж се оказа голяма изненада за българския бизнес, от много месеци е тема на дебат“, коментира министърът.

Той заяви, че за тези, които използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите, и са регистрирани по ДДС срокът 31 март остава. Има достатъчен на брой одобрен тип касови апарати и голяма част от тези малки икономически оператори вече са изпълнили наредбата. 

„Срокът по отношение на тези икономически оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите, за които се иска промяна на софтуера, съобразен с наредбата, от мен зависи, коментирахме го с колегите от НАП, ще го удължим до края на септември“, обеща Горанов.

„Дано бизнесът успее да се справи, защото винаги в последния момент започваме да се опитваме да спазваме правилата и се оплакваме от държавата“, каза той.

Запитан за Венецуелската афера той заяви, че „паричните потоци са стигнали до българска банка през кореспондентски банки, които са вътрешни и не само“.

„Да не бързаме с изводите дали говорим за някакво нарушение на закона. Със сигурност говорим за трансфери от държава, за която нашето правителство споделя, че нещата не стоят добре“, препоръча Горанов.

Той твърди, че България не е била информирана от чужд дипломат за казуса (американският посланик Ерик Рубин – бел. р.), а посланикът бил извикан от премиера Бойко Борисов, за да разкаже за данните и фактите.

БНБ по думите на Горанов е разполагала с тази информация и е отказала откриването на кореспондентска сметка в тази търговска банка.

„Не бива да се самобичуваме прибързано. Със сигурност сделките и трансакциите изглеждат със съмнителна икономическа логика, но това не са незаконни сделки, доколкото са извършвани от оправомощените за това хора.
Друг е въпросът как се управлява в момента Венецуела и дали това не е опит за отклоняване на ресурс“, обясни министърът.

„Тези трасакции са минавали през кореспондентски банки от държави, които претендират да са по-развити и богати от България“, настоя той.

Запитан ще успеем ли това лято да влезем в чакалнята на еврозоната, той каза: „Трябва да успеем, имаме исторически шанс да проправим път към еврото. Няма нито един аргумент против за замяната на българския лев с еврото“.

„От разговорите, които сме имали в изминалата година и заключенията на Еврогрупата от юли, ако изпълним изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да установим тясно сътрудничество по отношение на банковия надзор, не би трябвало да има пречка българският лев да влезе в ERM II”.

Финансовият министър отчете, че заплатите в Гърция са по-високи от българските, но посочи, че минималната заплата у нас е нараснала с 50% за последните няколко години, а средните доходи също растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
Наивник
преди 5 години
Какви точки? Какви томболи? 2% данъчен кредит за всяка покупка доказана с бон или банков документ и сивата икономика избелява на 90%. А пенсионерите, те пък ще висят до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
bertram
преди 5 години
Концепцията е доста сбъркана. Вменяват на софтуера ролята на бухалка и ограничават административно производителите на софтуер. В същото време запечатват обекти и наказват собственици по 2 пъти (акт+запечатване) без да има административни наказания за служителя извършил продажба без да издаде бон (може просто да иска да краде)... Ако искат да вдигнат събираемостта трябва да се обърнат за помощ към потребителите. Смениха касите - ОК. Имат приложение за сканиране - СУПЕР. Сега остава да измислят схема за бонифициране на клиентите, които сканират боновете и ще имат десетки хиляди проверяващи на терен, които ще изискват бон - защото ще са мотивирани не от томбола, а примерно от трупане на точки за всеки сканиран бон - които точки да могат да използват за заплащане на държавни такси, глоби или данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Ссиганите търговци никак да забрлязвам да имат проблемите, за които дискутирате.Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 16
s3
преди 5 години
След като искаш да продаваш и да печелиш, значи ще инвестираш в нужните неща за да може да администрираш ДДС-то и да го събираш за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
Sharky's
преди 5 години
Когато и Министър и журналист не са чели Наредбата и си нямат грам представа за изискванията... Бай Драган, дето си следи в бакалницата на ексел наличностите и той трябва да инвестира в Система за управление на продажбите в търговски обект. Всеки интернет магазин приемащ с виртуален ПОС и пейпал пари, трябва да внедри Система за Управление на продажбите. Хаосът е пълен. А има одобрени 20 софтуера на 10 фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
s3
преди 5 години
Не е редно, ДДС-то е данък който се администрира почти безплатно за държавата ни, което е добре за фиска ни. Администрирането на ДДС си е почти изцяло за сметка на стапанските субекти, те са си длъжни да го правят, за да може държавата да получава приходите по него. Единственият разход на държавата относно ДДС е за проверяването за нарушения, така че това е един много добър данък за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Когато НАП прави реформи които времено натоваряат бюджета на фирмите е редно и да даде временна компенсация за това чрез някакъв друг механизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
troika
преди 5 години
Вие май не сте наясно практически какво означава това за бизнеса. То ако беше само да се дадат едни 400лв за апарат, добре, ама не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 25
s3
преди 5 години
Хайде, поредната отсрочка. Дано да е последна и без това имаше предостатъчно време за да се приложат изискванията на наредбата. Контролът трябва да се затяга постоянно, защото за разлика от почти всички останали страни, у нас ДДС_то за масовите стоки като храни и лекарства е високо, 20% е, т.е. има какво да се следи да не се краде по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още