IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните компании увеличават инвестициите за съхранение на енергия

Анализатори очакват през 2019 г. глобалният капацитет за съхранение на енергия от батерии да се увеличи до близо 8 гигаватчаса

12:09 | 24.02.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През миналата седмица холандско-британската компания Shell се превърна в поредния представител на петролния бизнес, който направи сериозна инвестиция в технологиите за съхранение на енергия и батериите за електромобили, като обяви придобиването на германския стартъп Sonnen, съобщава Oilprice. 

Sonnen се фокусира конкретно върху съхранението на енергия за домакинствата, един зараждащ се пазар с огромен потенциал.

Този тип съхранение все още не е привлякло толкова внимание, колкото батериите за електрически превозни средства, но има светло бъдеще, тъй като соларните инсталации по покривите стават все по-популярни в Европа, Австралия и Северна Америка.

И все пак, както отбелязва журналистът от Quartz Акшат Рати, авансовите разходи за такива инсталации са големи – Tesla Powerwall, например, струва около 7,8 хил. долара, като в тази сума не са включени разходите за инсталация, които варират от 2 хил. долара до 8 хил. долара.

Въпреки недостатъците, придобиването от страна на Shell е последният знак, че големите петролни играчи все повече се насочват към електричеството като част от своята трансформация към бъдещия енергиен пазар.

Френската Total непрекъснато разширява своята експозиция спрямо батериите. През 2016 г. тя закупи Saft, лидер в разработването на батерии за различни индустрии, включително и за енергийно съхранение, транспорт и телекомуникации.

През 2018 г. Total придоби и дял в друг производител на устройства за съхранение на енергия – американската Ionic Materials, като част от плана за пренасочване на инвестиции от 160 млн. долара към технологични и енергийни стартъпи.

„Решихме да инвестираме в Ionic Materials, за да имаме по-ясен поглед върху този тип технологии, които имат потенциал на най-обещаващите начини за разработване на нов тип твърди батерии“, посочват от френската компания.

Британският енергиен гигант BP също залага на батериите. През миналата година компанията обяви, че купува дял в StoreDot за 20 млн. долара. Въпросният стартъп разработва технология за акумулаторни батерии със свръхбързо зареждане.

Съхранението на енергия безспорно е потенциално силен пазар, който до момента е спиран единствено от големите разходи за неговото развитие.

Консултантската агенция Wood Mackenzie очаква през 2019 г. глобалният капацитет за съхранение на енергия от батерии да се увеличи до близо 8 гигаватчаса, като лидери в това отношение ще бъдат САЩ, следвани от Южна Корея и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
елегантността на простите решения :))) ... мен лично ми допадна и това решение за съхранение на енергия , абсолютна новост за мен , на един месец :))) ... това е накратко :https://***.energystoragenetworks.com/might-flywheels-impact-transmission-grid-renewables/и тука има описание на проекта :https://***.energystoragenetworks.com/microgrid-system-stabilize-grid-power-alaska/а това е пресс събщението от АВВ :http://***.abb.com/cawp/seitp202/47a0abad6792a0474825824900462cab.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
идеята е много добре, още първия път като сподели линка ми направи впечатление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
мерси за линка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Нормално събота или неделя бих излязъл да се поразходя, но днес е твърде студено. Това провали плановете ми за уикенда, затова обръщам внимание на ***. Питайте докато съм в настроение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
ти от платено тролство ли почна да се изхранваш бе ...да та такоам у бизнесмена ...или поне за такъв се представяше едно време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
на който му е интересна темата за съхранение на енергия , в началото на година под такава статия писах за един проект , ето и първата му търговска реализация :https://***.businesswire.com/news/home/20181106006096/en/Energy-Vault-Announces-Commercial-Availability-Transformative-Utility-Scaleтова съоръжение ще струва около $8млн. :))) и смятат през следващите 2 години да изградят още 15-30 кули с капацитет от 500MWth до 1GWth ... нема лабаво , индици и швейцарци . нищо ние ще си кютаме с *** ... тия не разбират нищо от енергетика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Ние живеем в море от енергия. Тя може да се добива практически от всичко. Предизвикателството е в разпределението и съхранението. Добре, че енергийните компании вече обръщат внимание и започват да инвестират и в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още