IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският стартъп Payhawk.io привлече 1 млн. лева инвестиция

Компанията ще използва средствата за разширяване на екипа си у нас и в новия си офис в Лондон

08:44 | 19.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Христо Борисов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската финтех компания Payhawk.io привлече 1 млн. лева инвестиция, обяви нейният съосновател Христо Борисов в интервю за технологичното предаване Update по Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията, която помага на малки развиващи се бизнеси в управлението на разходите им, е подкрепена от Eleven Ventures, както и от 8 експерти, доказали се в индустрията. Сред тях се нареждат Пери Блачър, който е финтех съветник на Google и старши съветник на Barclays UK, Марк Рансфорд, инвеститори и съветник на бързоразвиващи се финтех компании, съоснователите на Телерик Академия и Campus X Васил Терзиев и Светозар Георгиев. съоснователите на Management Financial Group Неделчо Спасов и Станимир Василев, както и Фарис Суиaс и Павел Илиев, генерални директори на софтуерни компании.

Плановете на Payhawk.io са набраните средства да бъдат ползвани за удвояване на екипа, който в момента се състои от седем души, както и в привличането на кадри в офиса на фирмата във Великобритания. Там вече е започнало търсенето на експерти по продажбите, разкриха от компанията.

Новата инвестиция се случва на фона на други добри новини за стартъпа. На 29 януари тази година компанията получи признание за една от най-иновативните финтех компании в Европа по време на Paris Fintech Forum. Payhawk.io спечели стартъп събитие, организирано от Wirecard и Visa, след като се състезава срещу 50 компании от 18 европейски държави.

Основатели на Payhawk.io са двама българи - Христо Борисов и Бойко Караджов, бивши служители на Телерик. Те я създават през лятото на 2018 г., като с нея си поставят задача да помагат на малките бизнеси да работят по-ефективно.

"Целевата ни група са малки и средни компании в Европа", коментира Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.io, в Update. "Ползвайки Payhawk.io, компаниите могат да управляват своите разходи много по-разумно. Проблемът, който решаваме, е да помагаме на фирмите да си изкарват фирмени карти чрез нашия продукт, без да се налага да посещават банка. В реално време, когато се направят разходи с наша карта, ние директно уведомяваме картодържателя за тях". 

“Проблемът за малките бизнеси започва след използването на корпоративна карта. 90% от малките бизнеси нямат повече от 1 корпоративна карта заради времето, нужно да съберат всички платежни документи и да обработят банковите извлечения за всяка карта. От друга страна, за актуалния финансов отчет е нужен повече от месец, за да бъде обработен от счетоводния екип. Чрез Payhawk.io малките бизнеси могат лесно да издават корпоративни карти за своите служители и да имат информация в реално време кога, как и къде биват похарчени средства”, допълни Христо Борисов. 

Цялия материал с Христо Борисов може да видите тази неделя от 19:30 ч. в предаването Update по Bloomerg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
briton
преди 5 години
Това някакъв Spendesk ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още