IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложение за правителствена пропаганда в Китай е дело на Alibaba?

То стана най-популярното приложение в App Store в Китай миналата седмица

21:00 | 18.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приложение за пропаганда на китайското правителство, което наскоро стана голям хит, е разработено от Alibaba, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Информацията се появява в момент, в който китайските технологични компании са наблюдавани внимателно от света заради връзките им с Пекин.

“Xuexi Qiangguo” е свързано с правителствената пропаганда и изпревари Tik Tok и WeChat, превръщайки се в най-популярното приложение в китайския магазин за приложения на Apple миналата седмица.

То е разработено от неизвестен екип на Alibaba, който обаче разработва проекти извън самата компания, посочват източниците.

Листнатата в Ню Йорк Alibaba е отказала да коментира дали въпросното бизнес звено е създало приложението.

Разработката на Alibaba, чийто председател Джак Ма е член на Комунистическата партия, е най-новият пример за китайска технологична компания, която работи с правителството. Звеното за държавна пропаганда пусна приложение преди конгресът на партията, който ще се проведе през следващия месец в Пекин.

Приложението, което включва кратки видеа, новини от правителството и куизове, е създадено от екип на Alibaba. Потребител на приложението DingTalk (също на Alibaba) може да ползва своята регистрация, за да влезе в Xuexi Qiangguo. Alibaba твърди, че приложението е създадено със същия софтуер.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
george353
преди 5 години
Хайтек революция с развяти червени знамена. Едва ли китайците са толкова глупави че да не знаят какви са последиците от плановата икономика. Съмнявам се че целта на този ап е да засили влиянието на партията върху бизнеса като се има предвид икономическия бум предизвикан от предприемчивото местно население, хилядите стартъпи калени в условия на жестока конкуренция и работна етика за която директора на Гугъл за Китай казва че не е виждал никъде. Работят с темпо на което трудно се издържа. Страхотна мотивация и дисциплина. Едва ли партията има намерение да убива златната гъска заради някаква си коми доктрина. Китай е сложна страна и нищо там не се случва случайно. Това което ме притеснява е че това по-скоро прилича на призив за някакаква готовност, нещо като неофициална мобилизация, че нещата може да загрубеят. Китай е авторитарна но не и комунистическа. Такъв икономически прогрес с комунизъм не става. Става с копиране, подобряване, иновиране в условията на жестока конкуренция и мноооого работа. Все неща непознати за България. Затова технологично сме все още в третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
човек , тия качват пропагандата на следващо ниво , виж последния абзац :"Разработката на Alibaba, чийто председател Джак *** е член на Комунистическата партия, е най-новият пример за китайска технологична компания, която работи с правителството. Звеното за държавна пропаганда пусна приложение преди конгресът на партията, който ще се проведе през следващия месец в Пекин.Приложението, което включва кратки видеа, новини от правителството и куизове..."голяма фирма не можеш да създадеш ако не си член на партията , няма подкрепа от правителството и държавни поръчки . сега са на следващото ниво , остави че не купуваш книги и/или вестници с партийни речи и тезиси , ами ако не гледаш клипчета на партията :))) ... ти нали тука беше пуснал едно такова руско клипче . хвърлих му едно око , бях позабравил бодряшкия дух на щасливите пролетариати изпълняващи заръките на партията/държава и водещи до успехи и последващ просперитет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Веднага!Комунистите в Украйна лишават украинец от гражданство - тоя номер само СССР го правеше.И защо?!Защото се връщал от чужбина, където разказвал на света, как нацистите завладяват храмове за тяхната си двойно-разколническа църква, непризната от никого, освен от Истамбулският патриарх (от има-няма 1922 г. на американска хранилка) - и то признати дефакто като тяхна метрополия, а не като самостоятелен субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
смеят ли да не го инсталират :))) ... нали ги оценяват за "благонадежност" и според това после можеш/неможеш да ползваш градски транспорт , топла вода :))) ... социален кредит ли му викаха ... некой социалистически идолопоклонник нема ли да каже нещо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още