IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски мозъчен тръст: Газът трябва да бъде напълно декарбонизиран до 2050 г.

Изкарването на въглеродния диоксид от газовия сектор на Великобритания до средата на века може да струва между 120 и 300 млрд. британски лири

21:33 | 15.02.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания трябва да се откаже от изкопаемия природен газ през следващите три десетилетия, ако страната иска да постигне дългосрочните си цели по отношение на борбата с изменението на климата, показва доклад на мозъчния тръст Bright Blue, близък до представителите на Консервативната партия, съобщава Euractiv. 

Докладът „Налягането в тръбопровода: декарбонизиране на британския газ“ посочва, че търсенето на газ в отоплителния сектор трябва да намалее драстично, като за тази цел ще са необходими правителствени стимули за увеличаване на предлагането на нисковъглеродни газове.

Използването на природен газ е причина за около 35% от общите отделени парникови емисии, заявяват от Bright Blue.

Половината от тези емисии са свързани с изгарянето на въпросния ресурс в отоплителния сектор, което означава, че е необходимо по-дълбоко декарбонизиране, за да може Обединеното кралство да постигне настоящите климатични цели.

В такъв случай природният газ ще трябва да бъде почти напълно заличен от енергийния микс на страната до 2050 г., дори и по-рано, споделят от мозъчния тръст.

Ако се пренасочи курсът на политиката към тази цел, това вероятно ще доведе до „значително ограничаване на вноса на природен газ“, но без да се предотвратява използването на изкопаем газ при производството на т.нар. „син водород“, при който въглеродния диоксид се извежда от структурата на веществото и се съхранява под земята.

С правилните стимули британското правителство може в крайна сметка да „сложи край на зависимостта си от природния газ“, подчертава докладът.

Все още обаче съществуват значителни пречки. Няма установени стимули, които да подпомагат инвестициите в нисковъглеродни газове, като към тази инициатива се включи и британския енергиен министър Клеър Пери.

„Трябва да се заемем сериозно с борбата с покачването на температурите“, подчерта Пери, добавяйки, че политическите решения е необходимо да се основават на силата на британската икономика и инфраструктура.

Според други експерти над 80% от жилищата в Кралството са зависими от природния газ за отопление и готвене.

„Водородът и биометанът могат да помогнат за осъществяването на сериозни действия в областта на климата чрез наличната инфраструктура“, смята Пери.

Британската национална комисия за инфраструктура изчислява, че кумулативните допълнителни разходи за декарбонизация на сектора за отопление могат да достигнат между 120 и 300 млрд. паунда до 2050 г.

Докладът на мозъчния тръст същотака призовава за повишаване на минималните изисквания за енергийна ефективност на местните газови мрежи от сегашното ниво (92%) до 95 на сто „възможно най-скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Тутакси, бих го подкрепил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Британски мозъчен г.ъ.з. По - ми звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Това, да извадят въглерода от метана ... тези смешници знаят ли, колко много допълнителна енергия иска и колко много допълнителноотделяне на СО2?Шутовщина отвсякъде. А до първи Април, две каруци време още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Прав е императорът, написаното в статията е пълна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Метеоризмът, който е естествено следствие на процеса на формиране на биометан, може да бъде използван при ветрогенератори с вертикален ротор. Това са генератори за нискополеви ветрове като бриза, например, харктерен за нашите природни условия. Един средноголям административен офис е в състояние да захрани кафеварката и комуникационното оборудване само с един вентилатор на тавана, който в същото време ще осигурява и така необходимия приток на свеж въздух отвън от натоварената пътна градска артерия. Иначе вътре ще бъде като в затрупана чилийска мина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Всички са смешници. Ти си най-умният. Що не се кандидатираш за евродепутат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 5 години
Сериозен източник на метан е и човешката храносмилателна система, така че можете да си набиете и по една коркена тапа отзад - смешници - мозъчен тръст без мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още