IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Живи“ ли са още преференциите и за кой са полезни премените в Изборния кодекс?

Новите изборни правила разединиха коалиционните партньори, а социолози не изключват произнасяне на КС по казуса

10:21 | 15.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Приетите вчера промени в Изборния кодекс предизвикаха сериозна реакция не само в пленарната зала. Експерти и политолози също са на полярни мненения.

Припомняме, че вчера парламентът прие текст, предложен от ДПС, според който се повишава прага за преференциите. Вече за пренареждане на листата за евродепутати, например, един кандидат трябва да събере повече 100 хил. гласа. Изненадващо обсъждането на поправките вчера беше преустановено по обед заради спешно заседание на правната комисия в НС, която предложи въвеждането на изцяло машинен вот, но след местните избори през есента. От БСП се усъмниха в опит за фалшифициране на изборите, ГЕРБ определиха тези твърдения като атака срещу демокрацията.

Политологът Петър Чолаков коментира в студиото Bulgaria ON AIR, че с гласуването на промените в Изборния кодекс снощи, ДПС отново е доказала, че е част от управляващото мнозинство.

"Българските граждани разпознават преференцията като много важен демократичен инструмент. С вчерашното окончателно гласуване в Народното събрание, този инструмент беше умъртвен, остава проформа", категоричен беше той. Колегата му Цветанка Андреева пък добави, че когато властта отнема права на гражданите, какъвто според нея е този случай, за това няма оправдание. 

"В случая статуквото гарантира себе си. В това число аз включвам и БСП", настоя тя пред Bulgaria ON AIR.

Политолозите бяха категорични, че промените в изборните правила помагат на партиите, в които липсва демокрацията вътре в тях и всичко се решава от лидера. По този начин сега е гарантирано, че няма как преференциите да разбъркат вече наредените партийни листи.

Андреева допълни още, че сега всички граждани, които желаеха мажоритарни избори, ще се отдръпнат още повече от избирателните секции и няма да гласуват.

"Остава едно голямо мнозинство, което все повече ще се радикализира към цялата партийна система и това ще доведе не само до недоверие към институциите, а легитимността на цялата система ще пострада", категорична беше тя.

„Преференциите са факт. Те не са премахнати. Предложихме по-справедливо разпределение на преподреждане на листата. Една политическа партия, която предлага листата, носи цялата отговорност”. Това в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Според него партията дава възможност да бъде подредена листата. Ако в дадена листа попадне човек, който е работодател и има 700 работници например, а прагът за влизането на един общински съветник е 300 гласа, мислите ли, че работникът ще гласува като цяло за листата, попита Ибрямов.

Според депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров един независим кандидат е горе-долу 10 хил. гласоподаватели. Той обясни още, че оттук нататък в листите, както беше досега, с остатъка влизат и народни представители при пренареждането с минимален остатък от 400 гласа.

„На последните 2 парламентарни избора повече от 1 млн. души са решили да употребят правото си на преференция. Това е довело в настоящия парламент да има няколко десетки депутати, избрани с преференция. Ако правилата, гласувани вчера, важаха през 2017 г., преференциално избраните депутати в този парламент щяха да са нула”, заяви от своя страна Крум Зарков от БСП, който също бе в студиото.

От ВМРО също не са доволни от промените. „Лошите изкривявания на преференциите, така нареченият корпоративен вот остана. Оставихме лошата част и премахнахме възможността българските граждани да пренареждат листата”, заяви Александър Сиди, Обединени патриоти, ВМРО.

Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които се гласуват в парламента, вероятно ще кажете, че сме в коалиция и с БСП, защото при вчерашните дебати по Изборния кодекс приехме и техни предложения за промени. Това посочи пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според Искрен Веселинов, депутат от ВМРО и „Обединени патриоти” политическата система в България е болна от липса на доверие и преференциалния вот е била една от малкото възможности хората да се идентифицират с конкретен човек в парламентарната листа на дадена партия. „Така наречената затворена верига на послушание в замяна на издигане, можеше да се разкъса единствено чрез преференциите. Затова аз съжалявам, че колегите от ГЕРБ и НФСБ паднаха в капана на ДПС и приеха тяхното предложение”, заяви още той.

Социологът Михаил Мирчев пък припомни от ефира на БНТ, че бщественият съвет към ЦИК даде препоръка промените в Изборния кодекс да са поне 12 месеца преди избори, за да няма паническо заседаване в пленарна зала, както и по-задълбочено обществено обсъждане. Според него „на размътени мозъци“ се приемат фундаментални за държавата неща, в противоречие с конституцията.

Социологът доц. Димитър Димитров пък допусна произнасяне и на Конституционния съд по темта. Той защити механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Тези, които още се съмняват какво точно се е случило, вероятно ще го проумеят, когато утре бъде възстановен и чл. 1 за ръководната роля на Партията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Ние не сме махнали преференциите, те са си в закона. Не слушайте опозицията, преференциите са си в закона, ние сме и за мажоритарни избори. Нека БСП да погледне добре какво се прие вчера, преференции има в закона, там са си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още