IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ достигна 19-месечно дъно през януари

Индексът на потребителските цени е нараснал само с 1,6 процента миналия месец спрямо година по-рано

18:28 | 13.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в САЩ достигнаха 19-месечно дъно през януари, като поевтиняването на бензина компенсира повишаването на жилищните разходи и цените на дрехите и медицинските грижи, предаде БТА.

Министерството на труда уточни, че индексът на потребителските цени е нараснал само с 1,6 процента миналия месец спрямо година по-рано. Това е най-ниското увеличение от юни 2017 г. насам. Въпреки това увеличението е над пазарните очаквания за 1,5%, посочват от tradingeconomics.com.

За последните 12 месеца цените на бензина са спаднали с 10,1 на сто. Жилищните разходи, основна част от индекса, са нараснали с 3,2 процента.

Като се изключат силно променливите цени на енергията и храните, основната инфлация се е повишила с 0,2 процента за пети пореден месец. За трети пореден месец основните цени са нараснали с 2,2 процента спрямо година по-рано.

На месечна основа цените на дрехите са скочили с 1,1 процента, което е най-големият растеж от 11 месеца насам. Медицинското обслужване е поскъпнало с 0,3 процента на месечна основа, както и жилищните разходи.

Относително умереното равнище на инфлация подсказва, че неотдавнашното увеличение на заплатите не е довело до растеж на потребителските цени. От Федералния резерв са предпазливи в плановете си за повишаване на лихвите след четирите увеличения на ключовата краткосрочна лихва през 2018 година. На фона на признаците за забавяне на растежа, въпреки стабилното наемане и безработицата от 4 процента, сравнително ниското равнище на инфлация отслаби натиска централната банка да продължи да увеличава лихвите, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
clock@glasstex.org
преди 5 години
Инфлацията върви устойчиво надолу от отбелязани връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още