IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиевропейските партии може да спечелят една трета от местата в Европарламента

Според ново проучване подобни резултати ще означават възпрепятстване на законодателния процес в органа

10:22 | 11.02.19 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Европейския парламент в Страсбург. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Сградата на Европейския парламент в Страсбург. Снимка: pixabay.com

Изборите за Европейски парламент през май ще бъдат най-важните в историята на законодателния орган на Европейския съюз, тъй като антиевропейските партии са напът да спечелят над една трета от местата, сочи ново проучване.

Тези групи ще се опитат да работят заедно, за да провалят проекти, подкрепяни от проевропейските политици, например френския президент Еманюел Макрон, особено по въпроси, при които водещите партии в парламента са разединени. Това сочи нов доклад на European Council on Foreign Relations, който ще бъде публикуван тази седмица, съобщава Bloomberg.

Крайнодесните политически партии може да спечелят за пръв път достатъчно места, за да причинят – поне на хартия – трудности за законодателството в ЕС. И макар за това да са нужни редица партии, които да преодолеят фундаменталните си политически различия, италианският заместник-премиер, настроен срещу имиграцията, Матео Салвини вече се опитва със смесен успех да сключи съюзи с лидери, сред които са лидерът на полската „Право и справедливост“ Ярослав Качински и унгарският премиер Виктор Орбан. А целта е ясна - създаването на „нова европейска пролет“.

„При вота група националистически антиевропейски политически партии, които защитават завръщане към „Европа на нациите“, може да спечелят контролиращ дял от места“, пишат авторите на проучването. „Тяхната способност да парализират взимането на решения в центъра на ЕС би обезмислила аргумента на проевропейците, че проектът е несъвършен, но може да се реформира“.

Ако крайнодесните групи спечелят една трета от местата и техните лидери успеят да се сработят заедно в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства в процеса на взимането на решения, те ще бъдат в позиция да възпрепятстват проевропейските законодателни приоритети по въпроси като външна политика, реформа на еврозоната, върховенството на закона и миграцията.

Стив Банън, бившият главен политически стратег на американския президент Доналд Тръмп, основа организация в Брюксел, наречена The Movement, с която да накара популистките лидери и партии да сключат свободен съюз, с който да си спечелят силни позиции в Европейския парламент. И макар че Банън не се надява националистическите партии да спечелят мнозинство, ако те получат една трета от местата, според него това ще им позволи да „контролират с отрицание“ и да подриват интеграционните политики.

Освен да възпрепятства законодателството като цяло, евентуален крайнодесен блок в парламента може да подкопае процеса за избор на председател на Европейската комисия, избора на председател на ЕП и да забави договарянето на дългосрочната бюджетна рамка на блока.

Очаква се някои от крайнодесните партии да се спечелят добър брой места от изборите през май, включително „Лига“ на Салвини, „Национален фронт“ на Марин льо Пен и германската „Алтернатива за Германия“, посочва ECFR. Сценариите за сътресения в законодателството предполагат, че водещите партии, например социалдемократите, зелените, либералите и християндемократите са разединени и затова са неспособни да генерират достатъчно подкрепа помежду си за мнозинство в парламента.

„Опитът от референдума за Brexit през 2016 г. показва мобилизиращата сила на отхвърляне на статуквото в сегашния политически климат“, пишат авторите на проучването. „Независимо дали антиевропейските партии увеличат дела на местата си в Европейския парламент, битката на идеите, които те започват, изглежда ще преоформи политическия небосклон в Европа за следващите години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Krieghoff
преди 5 години
Човеееек...пий те хапчета, бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
мнооо ясно, не мое refugees welcome и ей ви 100 кила цигганина, ама не искам ама нема не искаш аз ги викам и ти ше ги раниш, Мария Гаргамел у Еврогеййски парламент дет се "бори с фейк нюз" с общинско жилище у София в Колонията ммм Либерастията ньет такиа треа се обесат напрао ..... Мда това е идея за Интернет Цензурата на трола отдоле кат в Китай ама по Китайски образец дет рептили и педоффили не се допускат, нема конвенции, нема рефюжиийс и педдалска либерастна пропаганда стил Бльомбурга и Тиквесторо на такава цензура и аз съм навит само треа затвориме бая неща кат се почне от Фейсбоклукка и всички български дезинформационни новинарки от Отровно Общество тоже ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 15
Sakamano
преди 5 години
Щом толкова ревете против либерализма, може би няма да е зле ЕС да възприеме някои практики от нелибералните държави. Първата е да се спрат всички субсидии за антиевропейските партии, защото е супер лицемерно да приемат пари от организацията срещу която се борят. Второ, да се разследва кой ги финансира и ако се открие връзка с чужда и враждебна на ЕС държава, да не им се позволява участие в изборите и изобщо такива партии да се разтурят. Ако и това не помогне - въвеждане на интернет цензура като в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 5 години
само дето едните не са либерални, а другите никога на са били консервативи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 3
ivanrog
преди 5 години
Защо се наричат "антиевропейски" партии, които просто са за "Европа на нациите", а не за Съединени европейски щати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 8
Стефчо
преди 5 години
а тия партии, дето са на хранилка на Сорос и американската амбасада колко печелят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 3
ПИЧ
преди 5 години
Не 1/3 част, а 50% нека да спечелят. А законодателния процес са едни боклучави норми - спомнете си за пакта на Макрон срещу превозвачите от източна европа, ами законодателството в областта на екологията- представлява товарене на Народите на ЕС с нови данъци и такси. Ами за кривите краставици, за оливерниците в ресторантите, безброй са лобистките текстове и тези които товарят народите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 7
Grosss
преди 5 години
Либералните партии ще бъдат заменени от по-консервативни,което не еболка за умиране и край на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
Whitestar
преди 5 години
Проевропейският избор няма адекватна алтернатива, а когато си на страната на отрицанието трябва да представяш такава. За сега не сме свидетели за такова нещо, а на едно безотговорно отношение, което само критикува и парадира с недоволство. Европа е силна само кагато е обединена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
парии = партии ... нещо не съм закусвал май :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още