IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският безусловен базов доход изглежда не успя да постигне основната цел

Според властите в страната заетостта не е била стимулирана, въпреки че получателите му са живели по-добре

16:03 | 08.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След края на пробния проект за безусловен базов доход във Финландия изглежда, че целите на власите за стимулиране на заетостта са далеч от изпълнението си.

Финландското правителство обяви в петък първите резултати от експеримента си, като според изследователите безусловният базов доход не е успял да накара безработните да работят повече и да печелят повече, каквито бяха надеждите, съобщава Ройтерс.

Проектът, който приключи преди месец, обхващаше 2000 безработни финландци, които станаха първите европейци, получили гарантиран доход – месечна заплата от държавата в размер 560 евро (635 долара) за две години без значение дали те са си намерили работа или си седят на дивана вкъщи.

Последиците за заетостта изглеждат минимални въз основа на първата година от изпробването на модела, каза финландският министър социалните грижи и здравеопазването Пирко Матила, цитиран от БТА.

Чрез проекта Финландия изпробва една алтернатива за обновяване на модела на социално осигуряване на страната - мащабна задача, която се очаква да бъде решена след парламентарните избори през април.

Проектът предлагаше подкрепа за хората, които не могат да работят или са избрали да не го правят, като същевременно стремежът бе те да бъдат насърчени да приемат нископлатена или временна работа без да се страхуват, че ще изгубят социалната си помощ.

Макар последиците върху безработицата да са минимални, хората, участвали в проекта, посочват, че са били по-щастливи и здрави, отколкото наблюдаваната група за сравнение.

„Получаващите базов доход от тестовата група съобщава за по-добро благополучие във всяко едно отношение в сравнение с групата за сравнение“, заяви водещият изследовател Оли Кангас.

Първоначалният план на десноцентристкото правителство беше да разшири обхвата на схемата за универсален базов доход след двете години на изпробване. Правителството се стреми да се справи с непрекъснато растящата безработица.

Предприемайки нова тактика, кабинетът наложи миналата година нови санкции за безработните, които не успяват или предпочитат да не приемат работа, докато получават социални помощи.

През януари равнището на безработица във Финландия достигна 10-годишен минимум от 6,6 процента, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 5 години
това го писахме доста хора, още когато за първи път се появи идеята. Лошото е сега когато са почнали да го дават и виждат, че не е баш тъй, вече трудно могат да го спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Ще напиша още едно коментарче към темата.В определението Безусловен Базов Доход не приемам думата Безусловен. От написаното се вижда, че този доход не е съсвсем безусловен. Има някакви условия, макар и много хлабави. Същото е и при итиалианците. Тогава се питам дали вече няма широко прилаган Базов Доход, само че с думата Условен отпред - УБДАми да, има и той е прилаган широко навсякъде по света. Това е отглеждането на децата. Грижим се за тях докато се научат сами да плуват. Но това съсвем не е "безусловно", макар да е вменено като начин на поведение и задължение по закон. От родителите се иска да възпитават децата си. Няма да коментирам какво е съдържанието на думата "възпитание". Друго нещо - има стипендии. Това е също е вид Базов Доход, само че даван срещу определени условия. Тогава не може ли да се разшири този подход със стипендиите до общ подход наричан Условен Базов Доход - УБД? Да, по-трудно е, защото изисква решения за всеки случай. Не може да е някаква автоматична административна процедура, но все пак съществува и се прилага там където са открила как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Да очакваш някой да си намери работа, когато ми даваш пари без причина? И тоав се е провалило? Щях да им го кажа безплатно. Социалните политики са зло, особено в корумпиране държави като нашата. Майчински за 10 деца, пенсии за мъртви роднини, телкове за хора, които нямат увреждания, разни акции за храна/горива на хора, които нямат проблеми с тия неща, но им се е видяло, че е "оферта". Лечение на хора без осигуровки. Тия неща имат нужда от строг контрол, защото тия които си плащаме всичко, ги издържаме и за мен това не е справедливо. Аз предпочитам да си взимам половината осигуровки, вместо да храня/издържам/лекувам 3-*** други, които да стоят и да гледа цял ден "Малката булка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Защо ли не се учудвам, че се е провалил. Такива опити са предопределени да се провалят (вече сме го коментирали). Сега идва ред и на Италия. Ще им гледаме сеира и на тях след година две. Голямо объркване цари в главите на някои хора по света. Лошото е, че те имат и сила и власт да осъществяват приумиците си. А тези прумици често са си просто извращения и насиле над естеството на нещата. Но още по-лошото е, че търпим това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още