IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният флот е по-толерантен към назначаването на жени от търговския

Само два процента от моряците по света са жени

11:34 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Военният флот е много по-толерантен към назначаването на жени от търговския, стана ясно на международна конференция във Варна, посветена на управлението на различията в морската професия.

Само 2% от моряците по света са жени, като в търговското корабоплаване има компании, които негласно пренебрегват дамите за сметка на подалите заявления за работа мъже. Това каза д-р Пинар Оздемир от Морския университет "Пири Рейс" в Истанбул, предаде БТА.

Форумът се провежда в рамките на проект MENTORESS по програма "Еразъм+", по който си сътрудничат морските академии на Турция, Румъния, Полша и България. 

В четирите държави, които си партнират по проекта, е направено изследване за наличие на дискриминация срещу жените в морския бизнес, обясни Оздемир. По думите й резултатите сочат, че дамите имат такова усещане, като в търговското корабоплаване има разлики и в заплащането на мъже и жени на едни и същи позиции, докато във Военноморските сили този проблем не съществува.

Една от основните цели на проекта е модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии, както и повишаване на техния брой на ръководни позиции в морската индустрия, допълни зам.-началникът на Висшето военноморски училище (ВВМУ) във Варна кап. I ранг проф. Калин Калинов.

По думите му университетите ще разработят съвместни обучителни програми, като ще се акцентира върху подготовката на младежите за работа в смесени екипи.

През последните години нещата у нас се променят и вече близо 60 на сто от студентите във ВВМУ са жени, каза още Калинов. По думите му изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
това са противоестествени глобалистични напъни за тоталното размиване на значенията "мъж" и "жена" , както и функциите за които са създадени , жената да ражда деца и се грижи за тях , мъжът да работи и осигурява прехраната им .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Много естествено е да е така. В търговския флот има много повече анархия и могат да възникнат проблеми, за разлика от военния, където дисциплината и правилата са безспорни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още