IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Целта на Закона за горивата е да има повече пари за пенсии

Едни хора искат специални условия, каквито не съществуват никъде, и отказват да излязат на светло, твърди депутатът

12:14 | 04.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта на Закона за горивата е да се събират повече пари, които да се дават за пенсии. Някои хора в парламента въобще не се занимават с тази тема, но истината е, че освен ДДС най-големите приходи в хазната са именно от акцизите на цигарите и горивата. Това каза в ефира на bTV депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров-Ревизоро, който е и вносител на секторния закон.

Той обясни, че законът вече е в сила, но има 6 месеца, в които трябва да се изготви наредбата към него. Разбира се, по норматива биха могли да се направят още корекции, ако се налага, добави той и категорично отхвърли обвиненията, че при приемането на промените не са били допуснати и изслушани всички гледни точки на всички засегнати търговци. 

„Как е при лекарствата – имаме големи вносители, а всичко останало са търговци на дребно. Дали аптеката е в някое село, дали е верига, това е търговец на дребно. И при горивата е така, и при цигарите. Имаш голям данъчен склад на производител или вносител и всичко останало са търговци на дребно. При горивата търговците на едро са задължени да имат данъчни складове и въз основа на количествата, които миналата година са внесли, да провизира 60-дневни запаси, които възлизат на почти 1 млрд. лв. При търговците на дребно няма такива задължения. И затова всеки иска да е търговец на дребно, за да не му се налага да трупа запаси“, посочи бившият шеф на Агенция „Митници“.

Според него „голямата болка“ на малките търговци с горива са текстовете в секторния закон, които разграничават различните типове бензиностанции.

„Много от малките търговци се криеха зад земеделци и твърдяха, че са земеделски бензиностанции, други пък се криеха зад ведомствените пунктове за продажба на гориво. Сега няма как да продължава тази практика и всички трябва да са на светло. Регистрацията е напълно безплатна, банковата гаранция отпадна. Нямат основателна причина да не искат да се регистрират, освен мотив да седят в сивия сектор“, посочи още Емил Димитров.

По думите му едни хора искат специални условия, каквито не съществуват никъде  – това са около 150 камиона. Те искат хем да са превозвачи, хем да са собственици на бензиностанции.

Тези хора искат да са превозвачи, да не са бензиностанции, но всъщност търгуват на едро с бензин, обясни депутатът. Това го няма никъде в Европа, допълни Димитров.

„Тези хора не искат да се впишат в легалния бизнес. Категорично няма лобиране за едрия бизнес. Аз лобирам за легалния бизнес", посочи бившият шеф на митниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Ruddy
преди 5 години
Приказки за наивници!И на децата е ясно,че целта е 240 тикви,да имат повече да крадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
справедлив1
преди 5 години
пенсиите ще се увеличат като се намалят заплатите на *** като ревизоро и др и съм съгласен с1 четрябва да се увеличи наи малката заплата до 1000лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Тази цел е абсурдна, защото е недопустимо пенсиите да се финансират чрез данъци върху потреблението вместо чрез осигуровки. След като парите от трудови осигуровки не достигат значи пенсиите трябва да се НАМАЛЯТ, а не да се измислят нови и данъци за да се финансира пробитата социална система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още