IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на 20-те тона венецуелско злато продължава да се заплита

Поредните замесени са товарен самолет от Дубай и финансова фирма от ОАЕ

21:47 | 01.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двадесетте тона злато, готови за изнасяне от венецуелските трезори, продължават да очакват своята съдба, като мистерията около тях продължава да се заплита.

Руският самолет, изчакващ на летището в Каракас, който според местни депутати трябваше да отнесе на борда си благородния метал, напусна страната празен. След него обаче товарен самолет от Дубай се приземи на летището в столицата, предизвиквайки нова вълна от спекулации, според които ценният товар ще поеме към Близкия изток, посочва Bloomberg.

И докато президентът Николас Мадуро опитва да се противопостави на нарастващия натиск срещу себе си, съдбата на кюлчетата притеснява все повече хора както в самата Венецуела, така и в чужбина. Оценявани на обща стойност от около 850 млн. долара, 20-те тона са важен източник на средства в една страна, изпаднала в тежка икономическа криза.

В четвъртък американският сенатор от щата Флорида Марко Рубио написа в туит, че Noor Capital от Обединените арабски емирства (ОАЕ) е финансовата фирма, дирижираща прехвърлянето на златото. Той дори заплаши компанията, че тя, както и всяка една авиолиния, която бъде наета за превоза, ще бъдат обект на американски санкции.

В четвъртък вечерта 20-те тона все още не са напуснали пределите на централната банка, съобщава източник на Bloomberg. Въпреки това кюлчетата са били претеглени и сортирани за пренос. Запознатият обаче не разполага с информация нито накъде биха могли да бъдат изпратени, нито с какъв транспорт. По данни на сайта за полети Flightradar24 товарният самолет от Дубай също продължава да е на летището в Каракас.

Предупреждението на Рубио бе отправено ден, след като съветникът на Белиа дом по националната сигурност Джон Болтън отправи сходно предупреждение към инвестиционната компания.

Двадесет тона злато са много кюлчета – почти 1600. Заедно те представляват около 10% от всички валутни резерви на Венецуелската централна банка. Тези активи също така са и ключова част от ожесточената битка за контрол върху финансите на страната между Мадуро от една страна и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който вече бе признат за временен президент от няколко държави, сред които и САЩ.

Миналата седмица Английската централна банка отказа официалното искане на Мадуро за изтегляне на 1,2 млрд. долара венецуелско злато, съхранявано там, след намесата на Болтън и американският министър на финансите Стивън Манучин.

„Англичаните откраднаха златото в Английската централна банка“, заяви вторият човек в социалистическата партия на президента Диосдадо Кабело. „Шефовете империалисти трябва да знаят, че никога няма да се откажем“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 5 години
волгин чиба е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Не могат да си използват златото за разплащане, не им дават дори да го изнесат от страната. Толкова за "ползата" от златните резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 22
Dimioi
преди 5 години
Путин си сложи Мадуро и стана .... :D Нормално е АЦБ да не даде златото на диктатор, който не е признат от никого освен ***, Китай и Судан. Путин ще инвестира там, хем за да цоцка петрол, хем за да си премести *** от Сирия и Афганистан, че не му отърва да си ги държи в Чечня и Дегестан, а Китай имат да вземат едни 15млрд. кредит, ама ще има да вземат (; Тръмп ги поряза всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 21
ABBA
преди 5 години
Съдбата на 20-те тона венецуелско злато продължава да се заплита Дрън-дрън ярина!Като влезоха янките и съюзници в Либия, изпървом златото изчезна....А ако няма злато, няма и голям апетит за плячкосване.Това е номер от хилядолетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още