IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Велков: София изостава по привлекателност от столиците в региона

Парите за издръжка на града се увеличават повече от 3,5 пъти от 2005 г., но основните проблеми на софиянци остават, посочи общинският съветник

13:04 | 01.02.19 г. 2
Иван Велков: София изостава по привлекателност от столиците в региона

Не виждам изпреварващи политики в работата на Столична община и в бюджета ѝ, а това не е за първа година. Това е и причина да не го подкрепя. С такива аргументи Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет, посочи причините да не одобри финансовата рамка, гласувана от СОС.

В предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria той заяви, че приоритетите за градско развитие трябва да са фундамента за всеки бюджет. „В настоящата конюнктура и при това състезание между градовете в региона и в Европа трябва да направиш нещо над средното, извънредно, за да заявиш: ние ще инвестираме, ще изпълним задължителните елементи от развитието на града, нещо, което да ни отличи и изпревари останалите ни конкуренти", посочи той и коментира, че това в бюджета на Столична община липсва.

Иван Велков смята, че трябва да се промени работата на Столична община, “за да се съревноваме с градове като Белград, Букурещ, Атина – градове, които един потенциален инвеститор или турист би избирал по критерии, значими за него – по привлекателност, по качество на живот, по качество на бизнес“.

“София и България продължават да наваксват някакви пропуснати възможности. Илюзията, че с малки крачки и с подобряване, сравнено с минал период, ще успеем да го направим, не е толкова здравословна, защото изоставането продължава със същите темпове", изрази аргументите си на несъгласие с провежданата политика Велков.

Общинският съветник посочи пример за градове като "Варшава, Прага и Будапеща, които независимо от политиката, които техните национални правителства провеждат, не се съобразяват с дефицитите на тази или онази тема, а инвестират в целия комплекс от начини за развитието им като пазарни субекти".

Това, по думите на Иван Велков, липсва в България и то трябва да стане не просто тема, поставена на масата, а в основата на всяко градско развитие.

„Трябва да доказваме на ежедневно ниво на всеки гражданин, посетител или фирма в столицата, че се справяме по-добре, отколкото от останалите“, е мнението на Велков. Общинският съветник посочи, че бюджетът на София е по-голям от този на десетте следващи града в класацията, което предполага една доста по-различна и концептуална политика по начина на неговото формиране, приемане и имплементиране. „Това обаче не се случва по нов и по-мащабен начин, а по рутинния, на който сме били свидетели в предишни години“, посочи той.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет смята, че „бюджетът на София расте, но не поумнява“.

Той напомни, че парите за издръжка на столицата от 2005 г. се увеличават повече от три пъти и половина, но основните проблеми на софиянци остават. Затова и препоръча скоростта на промените да се увеличи.

Иван Велков даде и добри примери за промени в София като мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух със санкциите, които се предвиждат за нарушения при замърсяването му.

Ще се финансира ли адекватно градското развитие? Ще видим ли приоритети в Общия устройствен план за развитие на София? Каква ще е визията на София до 2050 година? Как ще се привлекат инвеститори за подобряване на инфраструктурата на столицата?

Още по темата гледайте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
Ако изключим метрото, всички останали политики в София са пълен ПРОВАЛ !!! Масово унищожаване на зеленината, струващи колосални пари абсолютно некачествени ремонти, продължаващо презастрояване, незаконно строителство и ескалираща хъхризация, смрадливи талиги и по най-централните булеварди, мръсотия, въздух, който направо убива десетки и стотици хиляди хора !!!Санкции за замърсяване на въздухът - и колко хъхряка си платиха глобите досега, Велков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Проблема на София е че обема на кражбите се увеличава успоредно с обема на бюджета на града. Всички сме свидетели за огромните далавери на Столична община. Кметовете по райони щавят строителите и те надуват цената на квадратен метър жилищна площ/видно е по имотния балон който се наду/, кмета снася в ГЕРБ отделно огромни суми, а сметка на некачествените ремонти и тала кервана си върви, а България се изсмуква отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още