IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Димитров: Основен проблем на акционерите е превръщането на банките в лични каси

Един пазар не трябва да има привилегировани участници, смята икономистът, бивш председател на Сметната палата

12:46 | 31.01.19 г. 2
Валери Димитров: Основен проблем на акционерите е превръщането на банките в лични каси

В небанковия финансов сектор има какво да се подобрява, но не мога да кажа, че там има катастрофални неща. По повод банковия сектор нека видим резултатите от тестовете на Европейската централна банка. Винаги имам опасения, когато акционери в банки с небанков бизнес, управляват банки, тъй като смесването е рисково.

Това е мнението на проф. Валери Димитров, финансист и бивш председател на Сметната палата, изказано в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Практиката е показала, че в търговското банкерство стават най-големите фалити. Да превърнеш банката в лична каса – това е изключително лошо. Аз съм привърженик на американския модел с еднобанковите холдингови компании. Основният акционер в банка да няма право на друг бизнес. Банките са специфичен, високорисков бизнес", коментира икономистът.

Според Валери Димитров България отчита много добри резултати в икономиката и публичните финанси при функционирането на валутния борд и посочи, че в страната ни се провежда „отговорна, дисциплинирана и стриктна фискална политика в сравнение с държави като Италия”.

"Има държавни предприятия с търговско качество, но не са корпоративни и нямат дружествена форма. Те се създават на основата на специален закон. Има обаче многобройни търговски дружества с държавно и общинско акционерно участие, които трябва да функционират в пазар с императив, че ако трупаш системни загуби, следва да попаднеш в производство по несъстоятелност. Ако не успеят да те заздравят, трябва да те отстранят. Тези дружества за съжаление негласно са изключени от тази пазарна дисциплина. Един пазар не трябва да има привилегировани участници", категоричен е професорът.

По думите му примерът с КТБ е показателен, че трябва да бъдат обезщетени вложители и чрез личното имущество на основния акционер. "КТБ е в производство по несъстоятелност. Основният акционер ограби вложителите чрез съмнителни кредитни операции – това е моят прочит на ситуацията. Основният акционер, надзорниците и мениджмънтът на банката са пряко отговорни", смята Валери Димитров.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Фаталната опасност за банките е запазването на въведения грешен начин на работа на централната банка (ЦБ).Сега ЦБ създава условия, при които колкото повече банките работят за икономически растеж, толкова повече са щетите. Създадената обстановка подсигурява банките да са със съдби на жертви и подсигуряван банкрут.Устойчивата банкова дейност е възможна при правилен начин за работа на ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още