IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът на „Корал“: Дюни в моя терен няма

Природозащитници заплашиха да застанат пред багерите, ако строителните дейности не бъдат прекратени

12:15 | 31.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не всяко пясъчно образувание се нарича дюна. Доказано е, че дюни на територията на плаж „Корал“, където в момента се извършва строителство, няма. Това заяви в ефира на Нова телевизия инвеститорът на проекта Сава Чоролеев от „Прайм пропърти БГ".

Експерти, назначени от съда, са установили това категорично, поясни той.

Според него веднъж завинаги трябва да се сложи край на всички спекулации, лъжи и внушения, които през последните години са отправени към територията, в която той има бизнес интереси. „Има десетки статии за безброй обвинения за закононарушения, а такива няма", категоричен е Чоролеев.

Припомняме, че съдът разреши строителство на хотелски комплекс и край плаж "Корал" при Лозенец. След множество дела (близо 30) стана ясно, че няма законови пречки в близост до брега да се появи нов курорт. Първоначално инвеститорът "Прайм пропърти БГ" планирал строителство на комплекс от 45 хил. квадратни метра разгъната застроена площ. С днешна дата обаче намеренията са други и ще се прави нов проект за еднофамилни двуетажни къщи. Решението предизвика множество ожесточени реакции на природозащитниците и широк отзвук в социалните мрежи. 

Чоролеев обяси още, че докато са се водели делата, икономическата обстановка се е променила, както и законовите изисквания. Първоначалният проект се оказал морално остарял и няма как да бъде реализиран. Предстои изготвяне на нов, изцяло съобразен с това, което законът разрешава, каза инвеститорът. Той уточни, че в зона А, където се намира част от терена, не е забранено строителството, но е силно ограничено.

Чоролеев е категоричен, че не може винаги инвеститорът да бъде виновен.

Какво означава плаж за природосъобразен туризъм. „Корал” е най-запустелият и изоставен плаж”, коментира още Чоролеев, но от ефира на bTV.

Петко Петков от организацията „Да запазим Корал”, който участва и в спасителната операция за алпиниста Боян Петров на Шиша Пангма, призова премиерът Бойко Борисов да се намеси, за да се запази именно един от трите плажа за природосъобразен туризъм. „Готови сме да се срещнем с Борисов и да му дадем решение“, уточни той пред камерите на bTV.

Петков обяви, че той и още много еколози ще са принудени в нарушение на закона да застанат пред багерите, които ще започнат да копаят до „Корал”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ruseborn
преди 5 години
каква конституция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
vajvaj
преди 5 години
Не мисля, че инвеститора е наглец - всеки, който действа ЗАКОНОСЪОБРАЗНО не е наглец. Той е просто инвеститор. Наглеци са тези, които са му разрешили или са направили така закона, че той да е в ущърб на хората. За едно нещо съм съгласен с инвеститора - Корал е клоака. Но това е мое мнение и не може да се взема предвид, както и мнението на хора, които обичат да посещават клоаки. Нали се борим за правова държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още