IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния продължава да поддържа въглищата въпреки забраната на ЕС

Прилагането на нови политики в страната все още се извършва трудно, а енергийният ѝ сектор е един от най-потърпевшите в това отношение, смята експерт

18:30 | 31.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румъния продължава да предоставя държавна помощ на въглищната индустрия, очевидно игнорирайки забраните на Европейския съюз (ЕС) относно тази практика, докато председателства Съвета на ЕС, пише Александру Мустаце от CEE Bankwatch за Euractiv. 

В Брюксел, главното послание на румънското председателство на Съвета е, че страната е изминала дълъг път през дванадесетте години, откакто се присъедини към ЕС, вече е надежден партньор и заслижава гласуваната отговорност.

И дневният ред на председателството говори за едно амбициозно бъдеще.

Но слушайки това у дома, румънците могат единствено да се усмихват горчиво.

Прилагането на нови политики в страната все още се извършва трудно, а енергийният ѝ сектор е един от най-потърпевшите в това отношение.

Румъния е една от сериозно изоставащите страни в рамките на Европа по отношение на модернизирането на енергийната система. Въпреки огромния потенциал на страната при възобновяемите енергийни източници, правителството настоява, че въглищата са от решаващо значение за задоволяването на енергийните нужди на населението.

В миналото, Букурещ се обединява с Варшвава, за да блокира по-строгите стандарти при замърсяването на въглищните централи.

Националната енергийна стратегия на Румъния, която беше финализирана през 2018 г., се отличава с липсата на иновации, тъй като четирите приоритетни за националния интерес прокети са огромни производствени мощности (между 500 мегавата и 1,4 гигавата), проектирани между 1978 г. и 1985 г., както и въглищно звено, проектирано през 2012 г.

Националният план за енергията и климата (NECP), също изготвен през 2018 г., е също толкова неамбициозен, с ниски цели до 2030 г. по отношение на възобновяемите енергийни източници редуцирането на въглищата.

Трябва да се отбележи, че правителството е готово дори да наруши регулациите на ЕС, за да подкрепи болезнената въглищна индустрия, чието лоби достига достига високо в румънските ешелони на властта.

В момент, в който странта се подготвяше да приеме председателството на Съвета на ЕС, правителството прие още един изпълнителен указ, общо четвърти – да разшири добива на въглища, предлагайки средства от дърбавния бюджет, с които да финансира дейността.

През последните седем месеца енергийният комплекс Олтения (OEC), който се състои от 10 въглищни мини и 4 електроцентрали и произвежда повече от 80% от електроенергията, базирана на въглища в страната, се облагодетелства от три изпълнителни указа, почти идентични по съдържание.

Според документите, стотици хектара земя ще бъдат подложени на отчуждаване от държавата, за да се разширят мините в окръг Горж, като разходите по тази инициатива ще бъдат покрити от държавния бюджет.

Решението на Европейския съвет от 2010 г. окачествява всяка държавна помощ за въгледобивната промишленост незаконна, с изключение на подкрепата при закриване на дадено предприятие от тази промишленост.

В никакъв случай разпоредбите на ЕС не позволяват държавна подкрепа за разширяването на въглищните мини.

OEC се нуждае от цялата финансова помощ, която може да ѝ бъде предоставена – компанията изпитва сериозни финансови трудности през последните години, породени от повишаването на разходите за квоти за въглеродни емисии, разходите за модернизиране и смяна на старото оборудване с ново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Румънци и Поляци си гледат националните интереси и си пазят собствения енергиен ресурс. За това помагат на въглищната индустрия. При нас купонът е ден за ден, държавата мащеха, а резултатите цъкат като бомба със закъснител!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още