IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: 2019 г. ще премине под знака на стрес теста в няколко банки

Голяма част от действията на БНБ са фокусирани върху риска, свързан с банковото кредитиране, посочи управителят на централната банка

17:40 | 25.01.19 г. 1
<p>
	Управителят на БНБ Димитър Радев. С<em>нимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

2019 година ще премине под знака на прегледа на активите и стрес теста в няколко банки. Намираме се на фазата на приключване на подготовката за практическото извършване на тези процеси. Те се ръководят от Европейската централна банка, но с активното съдействие от страна на БНБ. Това пише в публикацията на Димитър Радев, управител на БНБ, в най-новия тримесечен бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Прегледът на активите, стрес тестът и синхронизирането на надзорните ни практики с Европейската централна банка са много важен, макар и не единствен елемент от усилията, свързани с плановете на България за включване на лева във валутния механизъм ERM II и за присъединяване на България към Единния надзорен механизъм. Тези стратегически стъпки следва да бъдат реализирани едновременно, съгласно плана и договореностите с европейските ни партньори, посочва гуверньорът на БНБ.

Той прогнозира, че през тази година ще се запазят положителните тенденции в банковия сектор.

Димитър Радев очаква, че ще има „повишени предизвикателства, свързани с общата стопанска среда, в която оперират банките”. "Заедно с това в близките месеци ще станем свидетели на процеси с потенциално дългосрочни последствия, пряко засягащи сектора, насочени към постигането на качествено по-висока степен на интеграция на България в европейската финансова и институционална инфраструктура", коментира управителят на централната банка.

В изданието на АББ той отбелязва, че банковият сектор през миналата година поддържа високи равнища на капиталова адекватност и ликвидност, като заедно с това генерира исторически висока годишна печалба.

“Депозитите в банковата система се увеличаваха, кредитирането нарастваше, а делът на необслужваните кредити намаляваше. Положителната динамика в сектора като цяло очакваме да продължи и през 2019 г., убеден е Радев.

Той напомня, че кредитните портфейли представляват първостепенен източник на оперативен доход за банките у нас, но растежът на кредита по дефиниция е съпроводен с поемане на нов риск.

Гуверньорът за пореден път препоръчва при кредитната експанзия банките да продължат да полагат адекватни усилия за управление на натрупващия се в техните баланси кредитен риск. Според него голяма част от последните действия на централната банка, в качеството на регулатор и надзорен орган за банковата система, е фокусирана върху риска, свързан с банковото кредитиране.

“Вероятността от материализиране на кредитния риск би нараснала особено при забавена икономическа активност или конюнктура, която е по-неблагоприятна от наблюдаваната през последните няколко години. Към момента виждаме все по-силни индикации за възможни проблеми и повишена несигурност - на глобално ниво и в еврозоната, които по определени канали биха могли да донесат негативни ефекти и в България, смята банкерът.

Радев припомня, че управителният съвет на централната банка взе решение за активиране на антицикличния капиталов буфер от тази година. През декември 2018 г. Народното събрание прие законови промени, предложени от БНБ, които предоставят допълнителен макропруденциален инструментариум от мерки по отношение на банковото кредитиране.

“Тук влизат нови правомощия за БНБ да изискваме налагане на ограничения за съотношението между кредит и обезпечение или между кредит и доход на кредитополучателя", дава пример Димитър Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Все още обществеността пренебрегва истината, че неограничаваните щети от недостатъчната работа на централната банка подсигуряват за нарастване на страданията и възникване на национална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още