IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 50% са се увеличили претенциите по „Гражданска отговорност“ през 2018 г.

Общо вноската към Гаранционния фонд на всяко едно застраховано МПС по задължителната полица става 12 лв.

16:48 | 25.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През изминалата година предявените претенции по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО) на автомобилите са се увеличили с над 50%, като исковете към застрахователните компании са за над 1 млрд. лв., сочат нови данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Стойността на предявените и изплатени обезщетения за 2018 г. е 612 млн. лв., което е с почти 100 млн. лв. повече спрямо година по-рано.

Любопитното е, че предявените претенции през 2018 г. превишават приходите от премията по ГО за 2017 г. Тогава застрахователните компании са отчели 660 млн. лв., а изплатените обезщетения са за 407 млн. лв.

От информационните масиви на КФН става ясно още, че през миналата година има драстичен ръст на предявените претенции за неимуществени обезщетения. По-конкретно претенциите за изплащане на имуществени вреди са за 157 млн. лв., докато тези за неимущестени са за 755 млн. лв.

Припомняме, че именно през 2018 г. депутатите приеха промените в Кодекса за застраховането, касаещи лимитите за изплащане на обезщетения за неимуществени вреди при настъпване на смърт на пътя.

кфн кфн

Таванът вече е 5 хил. лв., като засяга претенциите на далечен кръг роднини, а не както се предвиждаше – на всички. В далечния кръг попадат и исковете на братя и сестри на загиналото лице. За близките роднини - съпруг, съпруга, деца, родители обезщетението няма да има лимит, както беше и до сега.

До промените в кодекса се стигна, следа като от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обявиха, че ще има фалити на компании или драстичен скок на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, ако спешно не бъдат приети законодателни промени. Причината е решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни тази година, според което се разширява кръгът на роднините, които имат право на обезщетение за „болки и страдания“ при смърт на техен близък на пътя. Според решението при изключителни случаи компенсация могат да получат братя и сестри, баби и дядовци, както и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия (съседи, братовчеди, приятели и т.н).

Междувременно стана ясно, че вноската в Гаранционния фонд във Фонда за незастраховани МПС по чл. 554, т. 1 от КЗ за тази година се увеличава с 50 ст. и ще бъде в размер на 10,50 лв. С решение на КФН от 24 януари е определен и размера на вноската на застрахователите, предлагащи в страната задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз по чл. 461, т. 2 от КЗ, на 0,15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства. Тази вноска е без промяна спрямо 2018 г.

Гаранционният фонд управлява два фонда - Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или ако водачът е без ГО, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Вноската в Гаранционния фонд към Обезпечителния фонд към ГФ не се променя. Тя е определена в Кодекса за застраховането в размер на 1,50 лв. за всяко МПС с валидна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ и 0,20 лв. за всяко място на пътниците в средствата за обществен транспорт,  за което е сключена задължителна застраховка „Злополука” на пътниците за съответната година. Общо вноската към Гаранционния фонд на всяко едно застраховано МПС по ГО става 12 лв. , които се разпределят във въпросните два фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
m a x
преди 5 години
За пореден път подвеждате аудиторията с лобистка и некоректна интерпретация на данни в полза застрахователите, един от големите в България от които е към групата собственост и на investor.bg. РВНП (IBNR) е резерв за възникнали, но непредявени претенции /incurred but not reported -- en.wikipedia.org/wiki/Incurred_but_not_reported -- и няма 612 млн.лв. изплатени обезщетения за 2018 г. (!) До ноември, включително /тъй като данните към края на годината още не са качени в сайта на КФН/ изплатените обезщетения за задължителната Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС, са на стойност 486,5 млн.лв. При получен безпрецедентен брутен премиен приход от 853,2 млн.лв., като сравните че за цялата 2017 г. този приход е 660 млн.лв., или спрямо ноември 2017 г. /606,9 млн.лв./ става въпрос за над 40% увеличение. Информация, която, очевидно, спестявате, като по този начин въвеждате в заблуда и вашите колеги журналисти от други медии, които не са така подготвени да работят с числа и няма дори да отворят и помислят върху данните, публикувани от КФН. Наред с техните хонорари, съответно, дори допълнително ще изкривят информацията, така че отново да лъжете хората въз основа на собствената си гражданска безотговорност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още