IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Желев: България има какво да направи, за да задържи инвеститорите

Усилията да са в качеството на държавната администрация и работната сила, посочи автомобилният експерт

12:09 | 22.01.19 г. 1
Калоян Желев: България има какво да направи, за да задържи инвеститорите

Скоростта на инвестиционните процеси в световен мащаб безспорно се увеличава. В този контекст България трябва да се замисли какво прави, за да устои на тази динамика, каква инвестиционна среда създава и какво е качеството на работната сила в страната.

Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него страната има много какво да направи и по отношение на качеството на държавната администрация, от което е пряко зависима инвестиционната среда.

Калоян Желев направи коментара си по повод на информация, че канадската компания Exco Technologies закрива трите си завода в България за производство на автомобилни тапицерии.

Според него това е един по-скоро тактически пример за „инвеститор номад“.

„Оттеглянето на Exco Technologies е именно момент на размисъл защо приветствахме появата на подобни инвеститори, които практически с нищо не са задържани в България – в момента, в който обстоятелствата, заради които са ни избрали, се променят, те ни напускат и в това няма абсолютно никакви последствия за тях“, заяви експертът.

Той прогнозира, че финансовите резултати на повечето големи автомобилни производители ще са под натиск тази година заради съвкупност от обстоятелства.

„Забавянето на растежа на китайската икономика ще повлияе на автомобилните компании, но то не е единственото предизвикателство пред тях. Натиск върху производителите ще има и заради регулаторните последствия от търговските войни между Европа и САЩ, както и сложната производствена география на автомобилната индустрия, заради която размяната на мита между Вашингтон и Пекин се отразява директно на производителите от Стария континент“, прогнозира Калоян Желев.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 5 години
колко плащате за едно 30 минутно интервю на което ще говоря общи приказки и световно известни факти ? а вие ще ме представите като експерт по нещо си, вие си изберете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още