IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големански: Клирингова услуга и ваучерната схема ще са целите на БФБ през 2019 г.

Ще се работи и по европроект за единна входна точка, който ще улесни институциите и участниците на капиталовия пазар

12:03 | 15.01.19 г. 2
<p>
	Победителите в днешното награждаване. <em>Снимка: БФБ</em></p>

Победителите в днешното награждаване. Снимка: БФБ

През следващата година ще работим за създаването на клирингова услуга за пазара на електроенергия и капиталовия пазар, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на "Българска фондова борса" АД и "Централен депозитар" АД, по време на церемонията по награждаване на посредниците с най-голям оборот през 2018 г.

Ще се работи и по спечеления заедно с Министерство на финансите европроект за единна входна точка, който ще улесни институциите и участниците на капиталовия пазар. Идеята е това да е интернет портал, който ще е достъпен за всички клиенти на Централен депозитар, БФБ и Комисията за финансов надзор. "В този портал ще бъдат изведени услугите и на трите институции, които в много случаи са комбинирани“, обясни Големански миналата година.

Като изпълнител на първата фаза по проекта е избрана Ernst and Young.

Важно събитие през 2018 г. е било придобиването на "Българската независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ), което бе от съществено значение за развитието на "Българска фондова борса" АД, заяви Големански днес.

Той определи 2018-а като годината на нормативните промени, адаптирането към които е отнело основната част от усилията.

През 2018 г. беше стартиран сегментът за малки и средни предприятя (МСП) и заедно с Агенцията за МСП очакваме през 2019 г. да проведем редица събития, за да започне търговия с тях, заяви изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.

Ваучерната схема за МСП е вече в ход и се надявам през 2019 г. да се реализира успешно, заяви депутатът Делян Добрев, получил приз от БФБ за личност на годината за поредна година.

За емитент с най-голям принос бе награден "Градус" АД. Изпълнителният директор Ангел Ангелов каза, че „2018-та беше успешна за дружеството и вече успяхме да изпълним и част от обещанията при публичното предлагане. Заявили сме и заявяваме нашето намерение да бъдем образцова публична компания“.

За медия с най-голям принос за отразяването на капиталовия пазар бе отличена телевизия Bloomberg TV Bulgaria (част от Investor Media Group, б. ред.). За медия със силен принос чрез организиране на събития на тема капиталов пазар бе отличена Profit.bg.

С най-голям оборот през 2018 г. са посредниците "Първа финансова брокерска къща", "Евро-Финанс" и "Карол", а при броя сделки водачите са "Карол", "Елана Трейдинг" и "БенчМарк Финанс", които бяха отличени за постиженията си.

БФБ АД отчете 28% спад на оборота спрямо 2017 г. до 550,04 млн. лв. за 2018 г. Броят сделки намаля с 47% на годишна база до 54 341.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Ceco
преди 5 години
Абе.... важното е едни хора да вземат едни пари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
БФБ е на изкуствено дишане. Остана едно единствено лекарство, което може да предотврати летален изход от мъките и - ПРИВАТИЗАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още