IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия иска да намали разликата в заплащането между мъжете и жените?

Специален закон дава на компаниите срок от 6 месеца, за да се подготвят и да проверят дали има равенство

18:15 | 11.01.19 г. 9
<p>
	Шофьори и други служители на компании, които транспортират пари в банки и търговски обекти в Германия, участват в протест на Ver.di, един от най-големите синдикати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шофьори и други служители на компании, които транспортират пари в банки и търговски обекти в Германия, участват в протест на Ver.di, един от най-големите синдикати. Снимка: Ройтерс

43% от германските мениджъри признават, че съществува неравенство при заплащането между мъжете и жените в страната. Това показва анализ на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo.

Германия наистина отдава все по-голямо внимание на равенството в половете във всички сфери. За тази цел властите в най-голямата икономика в ЕС прие преди почти две години Закон  за прозрачност на възнагражденията в Германия.

„Целта му е да намали разликата в заплащането между мъжете и жените. Предназначението на закона е мъжете и жените на еднаква позиция да получават равно заплащане. Това каза Юлия Шрикер, икономист в Ifo, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„На компаниите се дава срок от 6 месеца, за да се подготвят и да проверят дали има равенство в заплащането", казва Шрикер.

Тя коментира, че голяма част от служителите не упражняват правото си за достъп до информация.

"Смятаме, че има две причини. На първо място служителите не са добре информирани за закона, тъй като компаниите нямат интерес да промотират закона. Медиите също не информират толкова често за закона. На второ място има много трудности около процеса за получаване на информация за заплащането".

Служител трябва да се идентифицира с подобна длъжност и да се сравнят дейностите, което подлежи на широка дискусия. Освен това трябва да има поне 5 души на подобна позиция. Поради тези трудности много от служители не се възползват от своето право за получаване на информация, обясни още Шрикер.

„Законът влезе в сила преди година. В краткосрочен план вероятно ще има увеличение на запитванията, но в дългосрочен план не очакваме по-голям ефект". Много малка част от хората смятат, че законът ще намали разликата между заплащанията, обобщи икономистът.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
нали това ти го обясняваме от години... няма надежда за теб и клошарското ти семейство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Както пише в книгата си Буров, еднакви мъже няма.Най-малкото на един му е по-голям ***, на друг по-малък.Същото е за ума и способностите.Какво остава за половете.Затова има състезания за мъже и жени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Недей да ни обясняваш неволите си. Няма да те съжаляваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
прос ли си , до гроб е ... даже и да емигрираш не моеш ... : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Равенство в половете? Защо тогава когато се случи бедствие - пожар, ситуация със заложници, потъването на Титаник, първо започват да спасяват жените? Точно по тази причина мъжете трябва да взимат по-висока заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
*** = т ъ п
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Може, може и още как!Големите компании на янките как са задължение да поддържат джендърното равновесие!Няма Гугъл-Жужъл! Всичко под ножа. Определен % е запазен за ***!!*** *** к'ат гьон, *** Гугъл-Жужъл-Мужъл! Всичко под ножа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 5 години
да се бът ... от утре във всяка компания ще работят само *** ... кво правим тогава ?А мишето е супер *** хомосекшуъл! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Е няма как да стане тая работа със закон . Както и много други евродивотии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още