IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и министри отново не можаха да се разберат за свободния пазар на електроенергия

Българската енергетиката трябва да се развива в условия на свободен пазар, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на срещата

19:28 | 08.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Българските синдикати и представителите на правителството не можаха да постигнат консенсус по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество в Министерски съвет по-рано днес. 

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров България е длъжна да заеме по-твърда позиция при обсъждането на общата енергийна стратегия на Европейския съюз, която трябва да добие индивидуален характер за всяка страна членка.

"Необходимо е да защитим нашата национална сигурност", заяви Димитров, като добави, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да засили своето присъствие в регулирането на цените на свободния енергиен пазар.

Според Александър Загоров от КТ "Подкрепа" скокът в цените на електроенергията на Българска независима енергийна борса ще окажат негативно влияние върху размера на работните заплати и могат да доведат до съкращения на работни места.

От друга страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че сегашното положение на БНЕБ ще доведе до понижение в размера на доходите на гражданите и индустрията, както и поскъпване на електроенергията ще доведе до повишаване на цените на регулирания пазар.

Някои от предложенията за подобряване на условията на свободния енергиен пазар в страната, които синдикатите направиха, са свързани със съотношението на предлагането на електроенергия и изнасяното количество, както и преструктурирането на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, чиито дъщерни дружества АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и Национална електрическа компания съставляват по-голяма част от предлаганите мощности на БНЕБ.

По неговите думи България трябва да увеличи предлагането на електроенергия и да се засили влиянието на КЕВР върху свободния пазар.

„Нямаме конкурентна цена на електроенергия за родната индустрия, а в същото време изнасяме евтин ток. Това не е редно“, подчерта Велев.

Според заместник-председателя на Българска стопанска камара (БСК) Димитър Бранков България не е постигнала необходимите договорености с Европейската комисия (ЕК) през 2011 г., когато приема действащата енергийна стратегия. Българското правителство не е представило необходимите структурни промени, които е трябвало да се направят при приемането на енергийната рамка, за разлика например от Чехия и Полша, които защитиха своя енергиен сектор, коментира Бранков.

„Необходима е по-ускорена енергийна либерализация в енергетиката ни, тъй като българската икономика не може да си позволи подобни високи цени на електроенергия“, добави още той.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев повтори твърдението от последното заседание на Комисията от края на изминалата година, че КЕВР е независим орган и от 2018 г. вече е финансово обезпечен, така че да разполага с необходимата свобода за интервенция при възникване на кризисни ситуации в сферата на енергетиката.

Той призна, че все пак има нужда от промени в Закона за енергетиката и правителството е готово да ги направи.

Според него увеличаването на капитала на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е най-наложителното действие, което България трябва да предприеме в енергийния сектор, за да запази своята стабилност по отношение на електроенергията.

Добрев подчерта, че въпросното увеличение няма по никакъв начин да повлияе върху размера на данъците.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също взе участие в заседанието, изтъкна нуждата родната енергетика да се развива в пазарни условия без допълнителни регулации.

Тя сподели, че министерството на енергетиката вече е подготвило проект на новата енергийна стратегия до 2030 г., който по-късно днес ще бъде изпратен до ЕК за одобрение, след което ще започне дискутиране на отделните точки от него на вътрешно ниво с участието на всички заинтересовани страни.

По нейните думи въпросният „интегриран план“ ще стане факт до края на настоящата година и ще бъде съобразен с изискванията на ЕС за понижаване на емисиите въглероден диоксид, отделяни при производството на електроенергия.

Тя изтъкна факта, че електрическите централи в България, които работят на въглища, са основни мощности за страната и заяви, че те ще бъдат запазени до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., ако се спазват условията на енергийната стратегия.

Очаква се в България да се увеличи и ръстът на електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 25%, като онези производители, които разполагат с мощности до и над 4 MW, ще бъдат длъжни да продават на свободния енергиен пазар.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта ролята на регулатора в бъдещата либерализация на енергийния пазар в страната, като изтъкна две посоки на развитие на този пазар – разширяване на кръга на производители на електроенергия и елиминиране на регулирания пазар.

Той предупреди, че ако България отново реши да намали износа на електроенергия, както направи през изминалата зима заради появилия се вътрешен недостиг, със сигурност ще последват наказателни санкции от страна на ЕК.

Поради тази причина страната трябва да развие своя енергиен сектор, като Иванов изтъкна, че Комисията вече е поръчала ново техническо оборудване и специализиран софтуер, чрез които ще може да осъществява много по-обширни и ефективни анализи и наблюдения.

Според него новото увеличение в цената на квотите за емисии въглероден диоксид неминуемо ще се отрази и върху цената на електроенергията у нас.

Министърът на финансите Владислав Горанов предупреди, че сегашната ситуация с електроразпределителните предприятия на свободната борса и липсата на стимул за покупка на електроенергия на разумна цена може в бъдеще, когато регулираният пазар отпадне, да последва рязко поскъпване на битовите мощности.

Според Горанов сегашното състояние на БНЕБ допуска борсови манипулации и съществуват регулаторни решения, която могат да подобрят положението на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Като упоменаваш за тази светофарна уредба наречена ФОТОВОЛТАИЦИ с режим на превключване ДЕНЕМ - НОЩЕМ виждам как отново някакви УМСТВЕНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ събрали се на тази СЕДЯНКА пледират да увеличат мощностите.Българския феномен на тези ВЕИ-та е , че при някои от тях се получава ел. енергия и при ЛУНЕН РЕЖИМ. Имам усещането , че живея в някаква лудница в която ме управляват завършени *** и пълни НЕДОРАЗУМЕНИЯ , които в една нормална държава биха заемали позицията на ПОЖАРНИКАР , ЧИСТАЧКА , или БУКЛУКЧИЯ. Всъшност неправилно се изразих , че те ни управляват. УПРАВЛЯВАТ НИ ХОРАТА ОТ БРЮКСЕЛ , а нашата колониална администрация само ни свежда безумията на хора с алкохолни зависимости които ен знаят в кое измерение се намират..ФЕРМАТА В КОЯТО НИ ВКАРАХА ОБЕЩАВАЙКИ НИ СВЕТЛО ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ ВЕЧЕ СЕ ПРЕВЪРНА В СКОТОБОЙНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Пропуснали сте да отбележете, че цената на промишленния ток спрямо 2017 е скочил ДВА ПЪТИ!!!ЗАЩО ТОКА КОЙТО ИЗНАСЯМЕ Е ЕВТИН И Е ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, а тока който ползваме е съставен от МИКС на някакви скъпи ВЕИ производства , на някакви "АМЕРИКАНСКИ" централи на които не знам докога ще плащаме ЗАЕМИ които отдавна са изплатени??Цялата тази "СЕДЯНКА" е завършила безрезултатно а ефекта от нея ще е същият какъвто беше през 1996 година след УДАРНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА ИЗВЪРШЕНО ПО НАСТОЯВАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА МВФ - Ан Розенщайн Мак Гърг.Сега благодарение на ЕС загробихме достойно държавата си и БЕЗДАРНИЦИТЕ и НЕГОДНИЦИТЕ които ни управляват ни водят уверено към ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАПС и тоталното обезлюдяване на държавата.НЕ ЗНАМ ДАЛИ ТЕЗИ ЕВРОПЕЙСКИ ВАСАЛИ ОСЪЗНАВАТ РОЛЯТА СИ НА ПАЛАЧИ, КОИТО СА ИМ ОТРЕДИЛИ ГОСПОДАТА ОТ БРЮКСЕЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
national power
преди 5 години
Се видни енергетици са се събрали...мани мани.Необходимо било да се увеличи предлагането ха ха ха големи мислители а от къде да се увеличи?Съсипахте 500 мегавата заводски централи за да отворите далаверата за фотоволтаици и перки.А на ви са перки и фотоволтаици.А зимата още не е започнала....Ако дойдат -20 за един месец или аварира хилядник в Козлодуй ще лапате евроаталнтическите ценности за да се стоплите и да си светнете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още