IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Samsung усети болката на Apple

Корейският производител разочарова с тримесечните си резултати заради спадащи продажби на чипове

09:44 | 08.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тримесечната печалба и приходи на Samsung Electronics Co. не успяха да отговорят на очакванията на пазара заради спадащите продажби на чипове през последните три месеца на 2018 г., същото тримесечие, за което Apple Inc. съобщи за анемични продажби в Китай.

Оперативната печалба на южнокорейската компания се сива до 10,8 трилиона вона (9,6 милиарда долара) през периода, който приключи през декември, според предварителните резултати, публикувани във вторник. Медианните очаквания на анкетираните анализатори бе за 13,8 трилиона вона, предава Bloomberg.

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай - двата най-големи пазара за износа на Samsung - са засегнали търсенето на памет, използвана във всичко - от персонални компютри до мобилни устройства, а това повишава натиска върху компанията, която се опитва да съживи своето подразделение за смартфони. Това предизвикателство предизвика слабост у Apple, основен клиент на компонентите. Производителят на iPhone изплаши световните пазари през миналата седмица, когато понижи прогнозата си за продажбите си за първи път от почти две десетилетия.

„Това е шок". По този начин Сон Муин-суп, анализатор в Hi Investment & Securities Co., коментира пред Bloomberg резултатите на Samsung. „Не само Apple, но и производителите на смартфони, сървъри и компютри не купуват части на корейците. Докато американско-китайската търговска война е надвиснала над тях, тези клиенти просто няма да приемат текущите цени, а Samsung е подложен на натиск да намалява цените на чиповете".

Приходите от продажби за четвъртото тримесечие възлизат на 59 трлн. вона в сравнение със средната прогноза за 63,6 трилиона вона. Samsung не дава данни за чистата печалба, което ще направи по-късно този месец, когато представи окончателните резултати.

Книжата на Samsung поевтиняха с 2,1 на сто, преди да компенсират част от спада в средата на сесията в Сеул. През миналата година акцията загуби 24 на сто от стойността си. 

Чиповете за памет генерират най-голямата част от печалбата на Samsung. Договорните цени на 32-гигабайтовите DRAM сървърни модули спаднаха с около 5% през декември, според InSpectrum Tech Inc. Цените на 128-гигабитовите MLC NAND флаш памет се понижиха с около 3,4%.

Samsung заяви, че очаква приходите да останат потиснати през първите три месеца на годината поради трудните условия за пазара на памет. Рентабилността ще се възстанови през втората половина на годината с очакваните подобрения на пазара и с нарастващото търсене на нови процесори и пускането на пазара на нови смартфони, прогнозира корейската компания.

Макар че Samsung все още е глобален лидер по продажби на смартфони, китайските производители, като Huawei Technologies Co., притискат южнокорейската компания. Тя таи големи надежди към своя сгъваем телефон, който планира да пусне на пазара през тази година заедно с флагмана Galaxy S10, за който се твърди, че има сензор за пръстови отпечатъци в дисплея и почти никаква рамка на панела.

И докато продажбите на собствените ѝ устройства спадат, компанията от Сеул доставя LED панели за Apple и Huawei. Течнокристалните телевизори на Samsung са изправени пред все по-големи предизвикателства заради китайските конкуренти, които се опитват да изтласкат южнокорейските продукти от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Освен ако не почнат да продават на извънземните, няма как да не дойде момент в който да не спаднат продажбите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още