IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради хаоса с винетките Борисов освободи двама шефове в АПИ и един съветник*

С постовете си се разделят Веселин Давидов, Антон Антонов и Радослав Николов

09:15 | 05.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка, съобщава правителственият пресцентър.

Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

„Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера”, заяви пред Нова телевизия инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на АПИ, като не пожела повече да коментира решението на Борисов.

Не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през следващата седмица.

„Има проблеми със софтуера, които веднага се отстраняват. Това е нещо ново, което в момента се инсталира и започва да работи. Винаги има такива моменти. Считаме, че в рамките на една седмица няма да има никакви проблеми”, каза Глосов.

Той поясни, че освен софтуерните проблеми е имало и хакерска намеса в системата. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Този проблем също се отстранява.

Светослав Глосов поясни, че до 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари.

„Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга”, каза още Глосов.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на пресконференция, че заради случая с електронните винетки трябва да бъде понесена политическа отговорност, а не чиновническа. Тя заяви, че оставката на министри е задължителна, предаде БТА. 

Електронните винетки бяха пуснати в продажба на 17 декември чрез сайта www.bgtoll.bg. и влязоха в сила на 1 януари 2019 г. Въвеждането им обаче е съпътствано с неразбории - липса на терминали за закупуването им по гранични пунктове и бензиностанции, проблеми с конвертирането на хартиените в електронни винетки, различни езици за купуване на винетка. 

Поради това на 3 януари Националното топ управление обяви период на толеранс до 15 януари, докогато на шофьорите няма да се налагат санкции, а конвертирането на хартиените в електронни винетки беше спряно. 

АПИ съобщи, че на 7 януари ще бъде разширена разпространителската мрежа за продажба на винетки по традиционния начин - на каса, в брой. Електронна винетка ще може да се купи в големите вериги бензиностанции, в Български пощи, клоновете на Easy Pay. В момента електронна винетка в брой може да бъде купена в Областните пътни управления и в офисите на мобилния оператор А1. Разработва се и софтуер за закупуване на електронни винетки от банкомат, което според АПИ трябва да е възможно до десетина дни. 

От Пътната агенция обещават до края на януари на всички гранично контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) да бъдат монтирани и да работят терминали за самотаксуване. Вече са монтирани и работят 7 терминала на ГКПП “Капитан Андреево”, както и 4 терминала на ГКПП “Дунав мост – Русе”. 

В същото време след решението Северната скоростна тангента да остане безплатна за преминаване премиерът Бойко Борисов обяви вчера на среща с представители на общините, че ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им. 

*Материалът е актуализиран в 10,26 ч. с коментара на Светослав Глосов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Толква е очевидно! Пълно безхаберие и безотговорство, "компенсирани" с наглост и безочие. Да напомням ли сривът на търговският регистър? Ако това беше в Япония, всичките служители от сигурно щяха публично да се самонакълцат с късите си мечове, а тук в края на годината си раздадоха БОНУСИ - сигурно щото са свършили много добра работа !!! Досега няма държавен чиновник, отишъл на съд за безотговорство и престъпна небрежност, каквито и щети да е нанесъл. Накрая единственият изход ще е работещите хора да грабнат сопите и да започнат физическо изтребление на тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още