IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Алтмайер: Германската икономика ще продължи да расте въпреки Brexit

Притокът на мигранти би могъл да помогне на Германия да стимулира своя икономически растеж, смята германският министър на икономиката

17:33 | 04.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) представлява голям риск за блока, но вътрешното търсене в Германия продължава да расте, стимулирайки растежа на икономиката, най-голямата в Европа, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Euractiv. 

Той смята, че Brexit, глобалните търговски конфликти и промените в автомобилната индустрия относно вредните емисии са забавили растежа на глобалната икономика през втората половина на 2018 г., но брутният вътрешен продукт на Германия все още изглежда, че ще навлезе в десетата си година на разширение.

„Листите с поръчки в индустрията и търговията са пълни“, подчерта Алтмайер, добавяйки: „Шансовете са добри, когато става въпрос за икономическия растеж. Тази тенденция ще продължи и през настоящата година“.

За Германия най-дългият период на прекъсване на този растеж са 60-те години на миналия век.

През изминалия месец Берлин намали прогнозата си за икономически растеж за 2018 г. до приблизително 1,5-1,6% от предишните 1,8 на сто.

Германската икономика все пак беше ударена от събитията около Brexit и търговската война между САЩ и Китай, които предизвикаха несигурност на пазарите.

Местните износители също се борят със забавянето при външното търсене заради охлаждането на световната икономика.

Алтмайер предупреди, че перспективите за продължаване на икономическата експанзия зависят от способността на германската индустрия да се адаптира към обещаващи нови области като електрическата мобилност, устойчивото производство на енергия и изкуствения интелект.

Той добави, че Brexit и недостигът на квалифицирана работна ръка представляват рискове за икономиката и много компании не са инвестирали достатъчно в тези технологии и разширяването на производството.

По-лесното привличане на квалифициран персонал в Германия би могло да стимулира икономическия растеж отново с няколко десетки процентни пункта, отбеляза още Алтмайер.

„Ефектите от растежа са трудни за определяне, но аз очаквам, че функциониращият приток на мигранти на пазара на труда би могъл да стимулира икономическия растеж в Германия“, заключи министърът на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
мдаа , те мигрантите се избиват да тичат на работа за 8 евро на час ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още